Черногорският Център за гражданско образование издаде „Наръчник за защита правата на потребителите“, предназначен за широката общественост и търговците, предаде черногорската агенция МИНА. Целта на този наръчник е хората по-добре да разберат основните термини, свързани с правата на потребителите и процедурите за тяхната защита.
Наръчникът е написан на лесен и разбираем за гражданите език, със смислени отговори на седемте най-чести въпроса, касаещи правата на потребителите. Тези въпроси се отнасят до това кои закони регулират правата на потребителите, кой е потребител и кой е търговец, какви са основните права на потребителите, какво е гаранция и как се постига защитата на правата на потребителите.
„Първата част е посветена изключително на изясняване на основните институции и понятия на потребителското право. Във втората и може би по-съществена част са разяснени стъпките за защита на правата в случай на тяхното нарушаване, а именно - пред търговеца, контролните органи, съответното министерство, но и чрез възможностите за извънсъдебна и съдебна защита, с акцент върху процедурата за извънсъдебна защита като по-евтин и по-ефективен модел на защита“, се посочва в становището на Център за гражданско образование.
Наръчникът бе предшестван от Академия за правата на потребителите, насочена към студенти по право, после бе създаден Центърът за консултиране на потребителите, последван от платен двумесечен стаж за трима студенти, както и видео кампания, чиито елементи бяха пренесени в наръчника.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)