Преподаватели от три русенски училища АЕГ „Гео Милев“, МГ „Баба Тонка“ и ОУ „Васил Априлов“, са подали кандидатури за участие във второто издание на „Добрите практики на фокус“. Инициативата се организира от фондация „Заедно в час“ и образователния сайт prepodavame.bg и цели да събере, опише и популяризира добри практики от български класни стаи и училища. До момента в конкурса са се включили 159 учители от 114 училища в повече от 50 населени места. Русенски педагози се включват в нея за пръв път.
Сред подадените практики се забелязват най-много успешни примери, свързани с развиване на социално-емоционалните умения на учениците и изграждане на позитивна среда, която подпомага културата на учене в училище. Примери за подобни практики са „батерия“ на емоциите, специален ритуал за опознаване на училището от новопостъпили осмокласници и тефтери за записване на добрини, които учениците правят всеки ден.
Събирането на иновативни практики от учители и училища в цялата страна продължава до 15 февруари. За да се включат в конкурса, преподавателите трябва да споделят своя добра практика на сайта https://prepodavame.bg. Организаторите търсят ефективни и устойчиви практики, които подобряват благосъстоянието на учениците, насърчават младежкото и детско участие и подкрепят академичния напредък на учениците.
Всички одобрени практики ще бъдат описани на сайта prepodavame.bg, за да бъдат достъпни за образователната общност в страната. В края на април в София ще се проведе голямо финално събитие, на което ще бъдат отличени най-добрите практики, избрани от специално жури и гласуване на публиката. Наградите в различните категории са осигурени от партньорите от Storytel, Escreo, Ardes.bg и Център за творческо обучение.
„Последните години все по-често ставаме свидетели на примери, че учениците не чувстват училището своя територия. Затова се радваме, че получаваме толкова много практики на учители, които работят с мисъл за благосъстоянието на учениците си - как те да бъдат чути, как да бъдат подкрепени и включени в процесите в едно училище. Надяваме се тези практики да са вдъхновение и за други педагози в страната, които търсят начини да подкрепят и насърчат учениците да бъдат активни граждани още от ученическите си години“, коментира Борислава Данева, ст. специалист  „Развитие на общността“ в „Заедно в час“.
Фондацията вече 12 години работи за осигуряване на качествено образование на всяко дете в България. Тя е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от международната мрежа Teach For All.