Стабилността на региона на Западните Балкани е от съществено значение, особено заради миграционните потоци от Турция през него и е важно да се предотврати незаконната имиграция. Стабилността освен това означава възможност за икономически растеж и присъствието на нашите бизнеси в региона. Това заяви италианският министър на външните работи Антонио Таяни при откриването на конференцията "Италия и Западните Балкани: Растеж и иновации", предаде АНСА за БТА.
Конференцията се провежда в североизточния италиански град Триест и цели да повиши ролята на Италия в Западните Балкани и да насърчи процеса на присъединяване на страните от региона в ЕС.
Таяни заяви, че регионът на Западните Балкани трябва също да бъде част от европейския пазар и добави: "Ние подкрепяме ускоряване на присъединителните процеси".
Той допълни, че ако Западните Балкани "са в орбитата на ЕС", това означава, че Италия и ЕС трябва да пораждат доверие у тях, да са сериозни, да покажат на Западните Балкани, че на тях може да се  разчита и да направят инвестиции в региона. "Ние искаме да присъстваме повече, тъй като в политиката, когато се отворят празнини, тези пространства се запълват от други. Ако ние присъстваме политически, с нашите бизнеси и също с нашите миротворчески сили, няма опасност други да заемат тези пространства. Не само Русия, но много други се интересуват от Балканите. Поради тази причина Италия и Европа трябва да присъстват повече", каза Таяни.
"Има много за вършене и ние се нуждаем от повече Италия на Западните Балкани в качеството й на основополагаща страна на ЕС и на голяма еврочленка", каза от своя стана на форума европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи.
По време на конференция в Триест ще се проведат четири дискусионни панела, относно партньорството между Италия и Западните Балкани, относно средствата и възможностите, относно ролята на италианската производствена система и относно международните инструменти в  подкрепа на икономическия растеж. Ще бъде представен и проектът за Нова Горица и Гориция за европейска столица на културата през 2025 г.
 
(Информация по договор за партньорство между АНСА и БТА)