Ново проучване на електоралните нагласи показва намаляване на разликата в подкрепата между тримата основни кандидати по-малко от две седмици преди президентските избори в Кипър, пише кипърският в. „Политис“. Президентските избори в Кипър ще се състоят на 5 февруари. 
Проучването е проведено от агенция Новерна и е направено по поръчка на вестник „Политис“. Според него бившият кипърски външен министър и независим кандидат Никос Христодулидис води с 25,4 процента, следван от лидера на дясноцентристкия Демократически сбор (ДИСИ) Авероф Неофиту с 20,2 процента и независимия кандидат, подкрепен от лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ), Андреас Мавроянис с 18,6 процента.
Анкетата показва, че Христодулидис запазва първата позиция, но се забелязва тенденция на спад от 32,6 процента през октомври до 25,4 процента през януари. Противоположна е тенденцията на Неофиту, чиято подкрепа се е увеличила от 17,5 процента до 20,2 процента през същия период. Най-голям ръст отбелязва Мавроянис - от 13,2 процента той достига до 18,6 процента.
Тези малки разлики се влияят и от нагласата на електората към партиите, които подкрепят първите трима кандидати. Зад Христодулидис стоят центристката Демократическа партия (ДИКО), лявоцентристкото Движение на социалдемократите (ЕДЕК), консервативното евроскептично Движение „Солидарност“ и центристкият Демократически фронт (ДИПА). Въз основа на проучването ДИКО изглежда, че се отдалечава от Христодулидис, защото всеки пети гласоподавател на партията посочва, че ще гласува или за Неофиту (11 процента), или за Мавроянис (9 процента). Партията АКЕЛ, подкрепяща Мавроянис, продължава да повишава подкрепата си от октомври, което увеличава възможността за повишаване и на рейтинга на Мавроянис. Поради бавното консолидиране на електората на ДИСИ се повишава и броят на привържениците на Неофиту. Към момента ДИСИ има най-голям процент на колебаещи се гласоподаватели (24 процента), което може да наклони везните в последния момент.
Спадането на подкрепата към Никос Христодулидис, но и умереното нарастване на подкрепата за двамата му конкуренти, се дължи и на обстоятелството, че останалите кандидатури успяват да задържат значителни проценти преди изборите. Лидерът на крайнодесния Национален народен фронт (ЕЛАМ) Христос Христу увеличи подкрепата си до 5,5 процента, а Константинос Христофидис от проевропейското движение „Нова вълна – Другият Кипър“- до 3 процента.
Според проучване по поръчка на кипърското издание на „Катимерини", проведено от агенция „Симетрон", Никос Христодулидис води с 32,9 процента, а на второто място е Андреас Мавроянис с 21,9 процента, следван от Авероф Неофиту с 21,5 процента.
Евентуалният втори кръг на президентските избори ще бъде на 12 февруари.