В магазина си в столицата на Непал, Катманду, Тилак Дакал продава традиционни култури, които са изчезнали от много от пазарите в страната: сорго, просо, брашно от елда и синап. С продукти, произхождащи от селските райони на Непал, магазинът е част от инициативата за популяризиране на местни култури, които не само могат да помогнат за повишаване на продоволствената сигурност и подобряване на здравето на хората, но и за изграждане на устойчивостта на страната към влошаващите се въздействия от изменението на климата, пише Ройтерс.
"Дадохме приоритет на местните култури, произвеждани в Непал от стотици години", каза Дакал, основател на инициативата "Raithane Koseli Ghar", което свободно се превежда като "местен магазин за сувенири" на непалски. Той подчерта, че приоритетът им е не просто да правят бизнес, а и да запазят местните култури, знания и семена.
Стартирал преди четири години, проектът не само набавя и продава такава продукция, но предоставя техническа подкрепа на фермерите за отглеждане на традиционни култури (с подкрепата на местното правителство) и повишава осведомеността както сред потребителите, така и сред земеделците.
Сега инициативата има близо 50 поддръжници и 2,5 милиона долара инвестиции, като с подкрепата на природозащитници, фирми и банки бързо печели производители и купувачи, разказва Дакал.
Търсенето на местни култури нараства в градовете от Бактапур до Катманду, каза той, поради възприеманите ползи за здравето и превъзходното качество и вкус в сравнение с търговските хибридни култури, отглеждани със семена от различни сортове.
През последните години в столицата са открити около 20 магазина като този на Дакал, продаващи продукти, произхождащи от Непал.
Въпреки нарастващата им популярност местните сортове култури са оскъдни в Непал, тъй като фермерите са склонни да предпочитат хибридни сортове, които са по-продуктивни при добри условия и следователно - по-печеливши.
Традиционните знания за местните семена и усилията за защитата им са загубени в много селски общности, според някои жители.
Около 40 процента от местните сортове семена в Непал са изчезнали от планинския регион на страната, където много местни култури - от ечемик до елда - някога са били често срещани, посочи Рам Прасад Майнали, учен от Националния изследователски център за земеделие.
Въпреки това, тъй като селскостопанският сектор все повече страда от метеорологични сътресения - от влошаване на сушата до нарастващи горещини, селскостопански експерти твърдят, че инвестирането в местни култури може да действа като буфер и в крайна сметка да гарантира, че доставките на храна в страната са по-устойчиви.
"Местните и традиционни сортове култури са по-устойчиви на променящите се условия на околната среда, тъй като са се развили с течение на времето чрез естествен подбор и адаптация", коментира Сабнам Шивакоти, секретар в министерството на земеделието.
Липса на местни семена
Едва ли обаче има широко желание за връщане към отглеждането на традиционни култури в страна, в която 80 процента от 28-милионното население разчита на селското стопанство, за да изкарва прехраната си.
В непалския район Рупандехи, в западната провинция Лумбини, двама фермери заявиха, че местните сортове ориз, като басмати и саро, са били напълно заменени от хибридни сортове.
"Ние искаме производителност и възвращаемост на нашите инвестиции, а местните култури не дават възвръщаемост", обясни фермерът Рамеш Шарма. По думите му преди е събирал около 240 кг ориз годишно, използвайки местни семена, но е утроил годишните си добиви, след като е преминал изцяло към хибридни семена през 2022 г.
На около 125 километра, в област Аргаханчи, фермерката Нирмала Пандей обясни как е отглеждала местни сортове култури като царевица, краставици и бамя у дома допреди 15 години. По думите ѝ сега тези семена са изчезнали в района. "Семената на всички култури могат да бъдат закупени в магазина и затова започнахме да засаждаме хибридни култури, чиито семена идват от чужбина", добави Пандей.
Загубата на местните култури в Непал се дължи и на вътрешната миграция от селските райони към градовете, като големи участъци от навремето плодородна земя, засята с местни семена, сега са оставени необработваеми, казаха природозащитници.
Между 25-40 процента от обработваемата земя в страната не е засята, според правителствения Център за развитие на културите и опазване на агро биоразнообразието.
Страхове от хранителната криза
Нарастващият недостиг на местни култури породи опасения за продоволствената сигурност и възможния недостиг на храна или дори кризи в бъдеще.
Питамбар Шреста, ръководител на проект в неправителствената организация Местни инициативи за биоразнообразие, изследване и развитие (LI-BIRD), каза, че ако Индия и други нации спрат да изнасят семена за Непал, страната може да се затрудни да отглежда достатъчно култури за населението си. "Ако зависим от вносни семена, може да изпаднем в криза в бъдеще. Сега например сме изправени пред криза с химическите торове поради войната между Русия и Украйна", допълни той.
През 2007 г. Непал създаде "Genebank", за да опази местни семена, и сега има повече от 6170 различни сорта, включително ориз, ечемик и пшеница, според нейния ръководител Балакришна Джоши.
Семената, съхранени в "Genebank", могат да покълват в продължение на 200 години, заяви той, добавяйки, че е жизненоважно да се "запазят местните култури за бъдещите поколения и изследователи" и в полза на икономиката на Непал.