Сборникът „Дунавски пристан 3“ ще бъде представен днес от 17.30 часа в Историческия музей. Организатор на събитието е Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /РСОСЗР/. За изданието ще говори д.и.н. Любомир Златев.
„Дунавски пристан 3“ съдържа художествени  творби, стихове и проза, създадени от членове на съюза и техни колеги от Западните покрайнини, както и исторически студии и изследвания. Направен е и обзор на издания с авторско участие или подкрепени от РСОСЗР. В голямата си част те са посветени на войнската памет на Русе. Присъстват раздели, посветени на дейността на съюза по създаването на войнишки паметници в областта и на дейността на съюзните структури. Отбелязани са и членуващите, наградени с високи държавни и местни отличия.
Изданието е посветено на 110-ата годишнина от победните боеве на русенските полкове през Балканската война 1912-1913 г. при Инджеклар, Лозенград и Бунархисар и стотиците герои - русенци, отдали живота си за свободата и независимостта на България.