Куиз състезанията са приятна „зараза“ за все повече любознателни разградчани. За четирите години, организираните в Разград надпревари за знание и забавление, са предизвикали интереса на стотици участници, каза в интервю за БТА куизмастър Атанас Мичев, който има голям принос за популяризиране на играта в лудогорския град.
По професия той е финансист, избрал да се развива в родния си град. Работил е дълги години в социалната сфера, а сега продължава своя професионален път в държавната администрация. Мичев разказа, че рub quiz или накратко куиз е интелектуална игра тип викторина за хора от всички възрасти. Тя се провежда за първи път във Великобритания, като целта е била да се привлекат повече клиенти в заведенията в слабите вечери. По-късно през годините играта се разпространява по целия свят и се налага като един ползотворен начин на забавление. Днес играта е силно развита по света и у нас. По думите на Атанас във всеки град правилата и формата на играта са различни, според вижданията на организатора и желанието на участниците. „В някои градове играта е строго класическа и се задават само отворени въпроси, в други като Разград има отворени и затворени въпроси. Играта в нашия град се състои от четири кръга, в които отборите трябва да отговорят на най-различни въпроси изцяло на енциклопедична тематика за определено време“, посочи куизмастър Мичев. По думите му с цел играта да бъде по-предизвикателна и забавна в единия кръг са включени аудио и видео въпроси. Куизът в Разград се отличава и с това, че е единствен в страната, съпътстван с музикална програма.
В Разград куиз състезания се провеждат от четири години 
Тази година ще се навършат четири години, откакто се провежда куиз в Разград. Първото куиз състезание беше организирано през март 2019 г. от Свилен Огнянов, под формата Куизмания, заяви Атанас Мичев. Той разказа, че месец по-късно се включил в играта, която силно го впечатлила. След още няколко участия се заел с нелеката задача да популяризира състезанието сред близки и познати. С много труд, разговори и подходяща реклама успява да привлече участници и през август 2019 г. провежда първия си куиз под наименованието „Куиз Състезания – Разград“. „След време за по-голямо удобство се спрях на по-краткото име „Куиз Разград“. Така от участник в куиз състезания станах организатор. Благодарение на подкрепата на всички участници успях да развия играта и да я наложа като културно събитие в града“, отбеляза куизмастърът. Той сподели, че в играта се включват хора от различни възрасти – от ученици до пенсионери, и с различни професии. „С интересните си и нестандартни въпроси от всички сфери на живота куизът привлича лекари, икономисти, инженери, юристи, архитекти, както и такива с много по-обикновени професии. Засега учителското съсловие е най-многобройно“, посочи Мичев. По думите му в куиза няма никакви ограничения като възраст, пол, образование или професия. Има само едно условие, което е задължително - състезателите да идват с добро настроение и да са готови за забавление. 
Най-привлекателните неща в куиза са общуването и социализацията
Според Атанас Мичев най-привлекателните неща в куиза са общуването и социализацията. „Куизът е едно различно изживяване, където човек може да разпусне в приятна обстановка. По време на състезанията участниците се сприятеляват. Не са малко случаите, при които състезатели са срещали и своя спътник в живота“, каза Наско. По думите му въпреки популярността на куиза, има доста хора, които не знаят за него. „Има и такива, които са запознати с правилата на играта, искат да участват, но заради притеснения не смеят. Мислят си, че ще се изложат пред останалите, ако не успеят да отговорят правилно на зададените въпроси. Целта на играта обаче е не само да се научат нови неща, а преди всичко да се забавляват“, посочи организаторът на състезанията. Той добави, че за да е привлекателна играта за участниците и да не им омръзва тя трябва постоянно да се развива. Именно заради това Атанас следи как викторините се организират в другите градове, сътрудничи си и обменя опит и идеи с колеги от Варна, Русе, Добрич, София, Велико Търново. Всичко това смята, че допринася за поддържане на доброто ниво на куиза в Разград и бързо завладява участниците с интересните си и нестандартни въпроси от различните сфери на живота. 
Куиз събитията имат и социален отпечатък, обединяващ хората около благотворителността
По думите на Мичев състезанията имат и социален отпечатък, обединяващ хората около благотворителността. „Куиз Разград е един от малкото куизове, който не се прави с търговска печалба. Участниците в играта станахме като едно голямо семейство и никога не сме оставали безпричастни към хората в нужда и сме се отзовавали. За нас е напълно естествено през определено време, когато имаме кауза да провеждаме благотворителни състезания“, разказа организаторът на игрите. Той обясни, че първото такова е проведено през септември 2019 г. в подкрепа на ученици в неравностойно положение. Със събраните средства тогава са закупени ваучери за учебни материали, които са предоставени на нуждаещи се деца. В края на същата година куиз състезателите са подпомогнали кампанията „Бъди човек“, като със средствата от проведената игра са закупени хранителни продукти на възрастни хора за Коледните празници.
„По време на пандемията играта беше преустановена, но след нейното подновяване традицията да се организират благотворителни игри продължи. През всичките тези години участниците винаги са приемали присърце благотворителните каузи и всеки е помагал с каквото може“, посочи Мичев. Той отбеляза, че игрите с благотворителна цел ще продължат и занапред. Атанас Мичев изказа своите благодарности към различните издателства и компании от козметичната и фармацевтичната индустрия, които осигуряват наградния фонд за благотворителните състезания и изрази надежда бизнесът също да бъде по-иновативен, и да подпомага игрите. Атанас Мичев си пожела да има повече любознателни хора и куизът в Разград да продължи да се развива.