Докторантът Петко Стоев, който спечели отличието “Предприемач в науката” за 2022 г. от фондация “Карол Знание”, вече е основател на компанията Re4Life Healthcare Technologies с предмет на дейност създаване и генериране на високотехнологични кибер-физични решения и продукти, подобряващи качеството на живота на хората, съобщиха за БТА от екипа на фондацията. 
Регистрацията на компанията е станало няколко седмици след провеждането на конкурса и преди церемонията по официалното връчване на наградата от 30 000 лв., която ще бъде на 25 януари.
Както БТА писа, инж. Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН е представил по време на конкурса „Предприемач в науката“ своята разработката на робот тип екзоскелет за рехабилитация на пациенти след инсулт или злополуки. Роботизираната ръка Re4Life дава името и на стартъпа, заявка за който е направена по време на презентацията пред журито.
След петото издание на „Предприемачи в науката“ вече има шест регистрирани стартъпа, вдъхновени от програмата на фондация „Карол Знание“. Един от първите е „Експериментално конструкторско бюро Фотоника“, основан от инж. Недислав Веселинов, носител на наградата „Предприемач в науката“ преди три години. Проектът, с който младите конструктори печелят конкурса в края на 2019 г., вече е действащ планетариум - на 25 ноември той отвори врати за посетители пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София. Идеята за планетариума получи първата си финансова подкрепа именно с наградата на фондация „Карол Знание“, припомнят от фондацията. 
По време на официалната церемония на 25 януари ще бъдат връчени и наградите на отличените в 11-ия конкурс за докторантската стипендия на фондация "Карол Знание" за 2023 година. Както БТА писа, за първи път в историята на конкурса през 2023 г. ще бъдат връчени специални награди. Докторантската стипендия от 10 000 лв. на фондация "Карол Знание" печели инж. Цветомир Гечев, докторант в Технически университет в София. Той печели и място в програмата "Предприемачи в науката" и новия проект "Startup Building". Моника Праматарова, докторант в Софийски университет "Св. Климент Охридски", печели специална награда на журито за иновация - PhD Research Innovation Award - стипендия от 2000 лв. Радослав Симеонов, докторант в Софийски университет "Св. Климент Охридски", печели специална награда на журито - Outstanding Doctoral Research Award - стипендия от 2000 лв.