"България все още е подценена като място за ИТ специалисти. Вярвам обаче, че предстои да привличаме все повече. Имаме дадености – компактна държава с разнообразна природа и динамика в градове и села. Имаме планина, море, в общи линии икономическа и политическа стабилност, разумни данъци. Това, което все още ни липсва, е мултинационална среда в мащаб", заяви в интервю за БТА президентът на "Мусала Софт" (Musala Soft) Елена Маринова. 
По думите ѝ българската компания, която вече е част от семейството на "Арикома Груп Интернешънъл" (Aricoma Group International AB) след финализирането на сделката за придобиване в началото на ноември 2022 година, се подготвя за отварянето на физически офиси в Африка през тази година. 
Маринова прогнозира, че технологиите ще започнат да изместват някои от дейностите в ИТ сектора, което ще породи нужда от още повече висококвалифицирани специалисти. “Така че недостигът на кадри като цяло ще расте все повече“, каза президентът на "Мусала Софт". 
Следва пълният текст на интервюто: 
 
- Отбелязахте девета годишнина на офиса на компанията в Бургас в края на миналата година. Защо избрахте града?
- Офисът на "Мусала Софт" в Бургас е първият ни извън София, където е основана компанията. В онзи момент беше голяма крачка, излизане извън зоната на комфорт. Защо Бургас? Защото добрият екип се изгражда от силни индивидуалности, в комбинация със стабилна образователна математическа и ИТ основа. През 2013 година Бургас даваше индикации за град с амбиции, Математическата гимназия беше едно от елитните училища на България, университетите също са сред добрите в страната. Девет години по-късно Бургас не само запазва, а развива позициите си с вече утвърдената Гимназия по компютърно програмиране и иновации, на която "Мусала" има честта да е съосновател и част от борда. Изискванията на хората и компаниите в ИТ сектора се повишават и излизат извън ИТ общността – Бургас успява да ги изпълнява и дори изненадва позитивно с устойчиво развитие на инфраструктура, културна, социална и икономическа сфера.
- По какви проекти работят колегите ви в Бургас?
- Екипът ни в Бургас разработва софтуерни решения за клиенти от различни точки по света. Сред тях са "Ай Би Ем" (IBM), "Ес Ей Пи" (SAP), "Дженерали" (Generali), "ПроКредит Банк" (ProCredit Bank), Едоардо Миролио (Edоardo Miroglio). Технологичната и индустриална експертиза включва сloud (клауд/облачни) проекти, решения във финансовия сектор и застраховане, поддръжка и сложна миграция на ИТ системи.
- Казвате, че със стъпването си в Бургас поставяте началото на мащабно географско разширяване и "работа отвсякъде" – постигнахте ли тези цели?
- Дори надминахме мечтите си, но първата стъпка винаги е най-трудна. Знаехме, че сме дисбалансирани с клиенти по цял свят, а служителите ни бяха само в София. След откриването на офиса в Бургас през 2013 година, последваха Русе през 2015 година, излязохме и извън България със Скопие през 2015 година. Скоро след това започнахме да привличаме в България таланти от други държави. След 2018 година продължихме с присъствие в Прищина, Битоля, Пловдив, Варна, Кайро, Александрия. 
- В колко държави имате служители, имате ли планове за разкриване на нови офиси в страната или чужбина? И как работите сега във времето след пандемията – от офис или дистанционно?
- Имаме служители от десетина националности, локациите са десетки, но България остава основен хъб. Доволни сме от "шарения" си екип и продължаваме да го развиваме. Всъщност вече сме толкова пъстри, че преведохме тазгодишното издание на детската ни книжка за фирмения ни герой Мусаленко. Тя може да бъде изтеглена на български, английски, испански, македонски и арабски език. През 2023 година ни предстои отваряне на физически офиси в Африка, както и още гъвкави, споделени работни места в локациите с концентрация на наши служители. Моделът, в който ще продължим да оперираме, е хибриден - не задължаваме, но насърчаваме хората си да се събират физически и трансформираме офис пространствата така, че да отговарят на хибридния модел на работа. Вярваме, че растежът на компанията трябва да върви ръка за ръка с изграждане на човешки връзки между хората и сплотен екип, така че освен в професионалното и личностно развитие, нужно за кариера, инвестираме и в забавления заедно. 
- Къде са днес Бургас и България на картата на работещите авантюристи с лаптоп в ръка - дигиталните номади?
- България и Бургас все още са подценени като място за ИТ специалисти, но вярвам, че предстои да привличаме все повече. Имаме дадености – компактна държава с разнообразна природа и динамика в градове и села. Имаме планина, море, в общи линии икономическа и политическа стабилност, разумни данъци, висок стандарт на живот – изпреварваме повечето държави в Западна Европа и много от ИТ хъбовете в САЩ. Това, което все още ни липсва, е мултинационална среда в мащаб. Имаме я от бизнес гледна точка – ИТ компаниите в България са изключително експортно ориентирани, но все още нямаме достатъчна палитра от националности, както е в конкурентните ни държави и големи градове по света. Ще помогнат инициативи като "стартъп виза"-та и облекчаването на режима за "сини карти". Към всичко изброено, Бургас е "едни гърди" напред с инфраструктура и възможност за приемане на ИТ специалисти от чужбина – донякъде заради туризма, донякъде заради концентрацията на украински бежанци през последните години, но със сигурност заради хората си.
- Светът е технологии, а често говорим за липса на кадри. Защо се случва така според Вас?
- Именно защото светът е технологии и при все повече технологии липсата на кадри ще продължи да става все по-тежка. Нещо повече -  технологиите ще започнат да изместват някои от дейностите. В този контекст ще са необходими още повече висококвалифицирани ИТ специалисти. Така че недостигът като цяло ще расте все повече.
- Редица икономически издания повдигнаха въпроса за данъците, които трябва да плащат хората, които имат възможност да работят от всяка точка по света. Само в пандемичната 2020 година милиони специалисти, работещите във вашата сфера от САЩ, са избрали да се преместят в страни от ЕС. Изглежда общността работи активно за дигиталната си трансформация и културното и езиково богатство спомагат за това, но къде са според Вас финансовите правила?
- Законодателствата по цял свят изостават и това ще създаде проблеми през следващите години. Досега живеехме в изключение заради пандемията от КОВИД-19, но очевидно новото нормално е "работа отвсякъде" за ИТ сектора, а и все повече за всички останали, за които това е практически възможно. Промени са необходими и те неминуемо ще се случат. Надяваме се това да се случи по-бързо.
- На какъв етап е сделката по придобиване на "Мусала Софт" от чешкия холдинг KKCG (част от Aricoma Group International AB)?
- Сделката беше затворена на 1 ноември 2022 година и сега сме част от 9+ милиардна групировка. В рамките на ИТ звеното Арикома, с централен офис в Швеция, сме близо 4000 души. Това ни прави един от големите играчи в Европа, а амбициите ни са глобални.
- Защо сега? В контекста на поредица от кризи през последните две години много компании сякаш не предприемат резки стъпки встрани?
- Стъпката е напред и нагоре. Влизаме в групировка, която от една страна е по-голяма от нас, от друга  - "Мусала Софт" има какво да предложи, като част от стратегическото ѝ развитие и следващата голяма крачка към планирано IPO (първоначално публично предлагане) е през периода 2025-2027 година. Така че през 2023-а ще има още позитивни новини и Бургас ще бъде част от тях.