Д-р Джордже Стойнев е родом от сръбския град Босилеград, който е в Западните покрайнини, населени предимно с българи. През 2000 г. той избира да живее в България.
През 2009 г. завършва висшето си образование в Медицински университет - Плевен. През същата година започва специализация по акушерство и гинекология пак там. През периода от 2009 г. до 2014 г. успоредно със специализацията си той работи в Спешното отделение в град Никопол.
През 2014 г. придобива специалност по акушерство и гинекология.
Оттогава до днес той е част от екипа на УМБАЛ „Медика Русе“, провежда и амбулаторни прегледи в Медицински център „Медика Експерт“, клон Стоматологична поликлиника.
Д-р Стойнев има допълнителни квалификации по Спешна медицинска помощ, първо ниво по лапароскопия и хистероскопия и множество участия в международни конференции. През 2018 г. завършва втора магистърска степен - специалност „Здравен мениджмънт“ в град Варна.
Поводът за нашия разговор е предстоящия празник Бабинден.

- Д-р Стойнев какво ще ни споделите и какво ще си пожелаете на Вас и на всички празнуващи медицински специалисти?
- От 1951 г. официално 8 януари по нов стил или 21 януари по стар стил е Ден за родилната помощ. Тогава е официално, но нашите баби във всеки регион имат различни обичаи за отбелязването на този празник. В миналото възрастните жени са бабували (израждали) жените. Мъжете въобще не са били допускани. В различните части на България и до ден днешен на 21 януари жените връзват някой мъж, а младите булки и невести рано сутрин приготвят пита и пекат кокошка, след което отиват при най-възрастната жена с дарове - кърпа, сапун, пита и кокошка.
Ще спомена легендата за една гъркиня, Агнодика, живяла 300 г. пр. Хр. Тогава е било напълно забранено жените да учат и да се занимават с медицина.
Девойката Агнодика силно желаела да учи медицина и отрязала косата си, облякла мъжки дрехи, за да стане ученик на Херофил
След като завършила медицина, тя чула плачеща жена, агонизираща от родилните си мъки. Възпитаничката на Херофил решила да й помогне. Родилката първоначално решила, че нейната помощничка е мъж и отказала услугите й. Но Агнодика съблякла дрехите си, за да увери родилката, че е жена и е в състояние да й помогне. Когато мъжете лекари открили, че жените вече не желаели услугите им, обвинили Агнодика, че съблазнява жените. Те твърдели, че пациентките им симулират заболявания, за да бъдат преглеждани от Агнодика. 
Когато Агнодика е била изправена пред съд, тя разкрива, че е жена.
Медиците започват още по-яростно с обвиненията си, тъй като законът забранявал на жените да учат медицина. Магистратите я осъдили на смърт. На главния магистрат съпругата му разбрала за присъдата на Агнодика и събрала всички приятелки в нейна защита. Тогава съдът отменил забраната жените да учат медицина.
- Как избрахте именно акушерството и гинекологията за свой професионален път?
- В гимназията бях пълен отличник, имах много идеи и желания за учене и реализация във висши учебни заведения и нито една от желаните специалности не беше свързана с медицина. Благодарение на разговори и насоки от баща ми, в крайна сметка избрах да уча медицина. 
Усетих, че това е моето призвание още по време на следването си, докато ходех на стаж в болницата
Благородна и интересна професия - помагаш да се роди живот
Професията е колкото хубава, толкова и отговорна - носиш отговорност минимум за два живота, а понякога и три, и повече. В интерес на истината, точно заради акушерството съм избрал гинекологията като специалност - акушер-гинеколог. Изключително съм благодарен, че ме обучаваха напълно отдадени на работата си специалисти, които се отнасяха към студентите си като наши родители.
- Вие сте сред най-изявените поддръжници на естественото раждане, с какви мотиви насърчавате майките?
- Раждането е естествен физиологичен процес. При естественото раждане възстановителният период е много по-кратък и благоприятен за майката и детето.
Препоръките ми към жените и родилките е да НЕ четат в интернет, а да се консултират с лекар, медицинско лице. При възникнали въпроси по време на бременност само и единствено да се обръщат към гинеколога, който проследява бременността им. Много важен фактор е индивидуалният подход към всеки пациент и изграждането на доверие между медицинския екип, който ще се грижи за жената по време на бременността.
- Как протича естественото раждане? Кога родилките трябва да се запътят към болницата?
-  Моментът, когато изтекат околоплодни води, няма как да се обърка и да се заблуди бременната жена. Това е първия признак за бременната жена да се запъти към болницата.
Маточни контракции също са достатъчно добър сигнал за родилката - две контракции на 10 мин в рамките на два часа
При приемане първо се извършва гинекологичен преглед, за да се провери колко е разширението на маточната шийка (разкритие).
Предвид противоепидемичната обстановка от изминалите 2 години, след като се прецени, че пациентката е за прием, се взима тест за Ковид, ако бъде положителен, е нужно, тя да бъде изолирана от останалите родилки.
След това се извършва ехографски преглед на бебето (неинвазивен метод). Пациентката се настанява в предродилна зала с поставен абокат и взимане на кръвни изследвания. Правят се записи на тонове на бебето MST в продължение на 30 минути. Самият метод ни показва основната сърдечна честота на бебето. Нормите трябва да бъдат от 120 до 160 удара в минута. Този метод ни показва активността и вариабилността на самия плод, както и честотата и продължителността на маточните контракции.
Пациентките могат да се раздвижват и разхождат, проследява се състоянието им през 2 часа.
Ключов момент е поставянето на епидурален катетър от анестезиолог при разкритие от 4 см
Ако околоплодните води не изтекат сами, отварянето на околоплодния мехур се извършва на 5-6 см. Тази процедура не е болезнена!
До пълно разкритие от 10 см родилката е под постоянно наблюдение от акушер-гинеколог и акушерка. След като пациентката съобщи на медицинския екип, че има усещане за изхождане по голяма нужда, това е сигнал за екипа родилката да се премести в родилна зала. 
По медицински стандарт от раждането на бебето и изваждане на плацентата може да минат 2 часа. Но в медицинската практика този период е около 30-40 минути.
- Много нашумял въпрос в публичното пространство напоследък е за отложеното клампиране на пъпната връв?
- Мога да успокоя всички мами по този въпрос.
Когато спрат пулсациите на пъпната връв, се извършва клампирането и прерязването й
В спешно състояние при голям кръвоизлив не се изчаква спирането на пулсациите, но при над 95% от случаите се изчакват.
След като пациентката роди, остава в родилна зала до 1 час под наблюдение, след което се раздвижва и се премества в болничната си стая. В следващите 4 часа на пациентката не се разрешава да спи, за да се раздвижва и да може матката да контрахира добре.
- Може ли да ни споделите някои трудни моменти и ситуации по време на раждането?
- В процеса на едно раждане винаги може да възникнат трудности, но не е задължително. Имал съм много трудни и сложни ситуации, но няма да ги споделям, за да не провокирам автосугестия у пациентите.
- Коя е подходящата детеродна възраст според Вас?
- От 25 до 30 годишна възраст е най-благоприятната възраст за първо детенце.
Не трябва да се чака, казвам го на всички жени, които минават през УМБАЛ „Медика Русе“.
До 30-годишна възраст минимум едно дете, защото от 30 години нагоре рисковете са много по-високи както за майката, така и за детето
- Какъв съвет бихте дали на бременните жени?
- Най-важният съвет към бременните жени е да не изпадат в паника и да не се страхуват от процеса: Вие сте бременни, не сте болни!
- И за завършек на нашата среща ще ни кажете ли защо майките избират да раждат в УМБАЛ „Медика Русе?
- Индивидуалният подход е задължителен при всички наши пациентки. Всеки човек е различен, затова е необходимо да се подхожда индивидуално към всяка пациентка. По този начин се изгражда доверие между екипа и пациентите. Така те се чувстват възможно най-спокойни по време на бременността и при самото раждане. Екипът от отделение „Aкушерство и гинекология“ на УМБАЛ „Медика Русе“ държи на доверието. Когато има взаимно доверие, целият процес от бременност до раждане протича, както трябва. 

Мартин ГЕОРГИЕВ