Продължаваме да работим усилено за влизането на България в Шенгенското пространство и през тази година, заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на отчета за свършената работа от кабинета, направен в открито заседание на Министерския съвет.
Донев отбеляза, че политическите сили са искали да представят и са представяли постигнатия от правителството напредък по присъединяването към Шенгенското пространство като провал. Опитите им обаче се провалиха, заяви премиерът. Той отбеляза, че разчита на приемственост в действията на кабинета от страна на следващото, редовно правителство. 
По отношение на инфлацията Донев каза, че за да бъде забавен нейният ръст, правителството е положило значителни усилия за понижаване на цените на горивата. Министри продължават с преговорите с големите търговски вериги за овладяване на цените на основните хранителни продукти, допълни премиерът. По думите му всеки гражданин мери инфлацията съобразно цените на храните и по качеството си на живот.
Донев коментира и "една от най-важните задачи, поставена на служебното правителство от президента Румен Радев", справянето с наследените кризи - енергийна, ръст на инфлацията, мигрантски натиск. Една от най-тежките беше енергийната криза, която, за да бъде овладяна, беше създаден междуведомствен кризисен щаб, на който председател е  вицепремиерът Христо Алексиев. Срещу нас се сипеха обвинения за постиженията ни в този сектор, каза Донев. Не се отказахме да мислим за решения, с които доходите на хората да догонват инфлацията, заяви Донев.
По отношение на овладяването на кризата с мигрантския поток Донев подчерта, че успешното й овладяване се дължи на доброто взаимодействие между МВР, Министерството на отбраната, Министерството на външните работи, Министерството на земеделието и Министерството на регионалното развитие. Каналджийските мрежи станаха видими благодарение на системната работа на МВР с всички усилия, които положи да противодейства на това, посочи Гълъб Донев. 
В областта на отбраната служебният премиер каза, че Министерският съвет прие програма за приоритетни инвестиции и инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, внесена в парламента. Бяха предприети действия за придобиване на втората партида от осем изстребителя F16 за изграждането на бойни групи, припомни Гълъб Донев.