Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че предстои да посети белгийското пристанище Антверпен, както и Еквадор и Колумбия, в опит за съдействие в пресичането на вноса на кокаин в Европа. Неотдавна белгийските власти посочиха, че в пристанището миналата година са били заловени рекордни количества кокаин - сто тона.
Партиите в Белгия обсъждат необходимостта пристанището да бъде поставено под надзора на армията, съобщиха местни медии. Междувременно белгийският министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн предложи глобите за употреба на кокаин в страната да бъдат увеличени до 200 евро. От месеци в Антверпен престрелките между предполагаеми участници в престъпните групи за разпространение на кокаин са всекидневие.
Йохансон отбеляза днес, че след отчетено увеличение в броя на незаконните мигранти, проникващи в ЕС през държави от Западните Балкани, вече се наблюдава спад. Тя отбеляза, че предстоят промени в законодателството за европейската гранична служба Фронтекс, за да може европейски граничари да бъдат изпращани в страните от Балканите за противодействие на незаконната миграция. Йохансон добави, че следващата седмица Европейската комисия ще представи стратегия за връщането на незаконно пристигналите мигранти към държавите на произход.