Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме в енергетиката с липса на доставчици и договори, каза министърът на енергетиката Росен Христов на откритото заседание на служебното правителство на премиера Гълъб Донев, на което министрите правят отчет за дейността на кабинета през изминалите близо шест месеца.
Христов посочи, че работата е била паралелно в две основни направления относно доставките на газ. Започнахме да купуваме през тръжни процедури, прозрачни и съгласно Закона за енергетиката или чрез процедури на "Газов хъб Балкан", връщайки на масата за преговори най-големите международни доставчици и производители на природен втечнен газ, което доведе до стабилност на доставките, както и до значително понижаване на цената, отбеляза министър Христов.
Министърът изтъкна и дейността за изграждане на енергийна инфраструктура. Важен елемент от работата беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана основният източник за българския пазар, посочи Христов.  Той изтъкна договореното с Гърция двойно увеличение на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от следващата година 1 млрд. куб. м капацитет за доставки и споразумението, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ".
(следва)