Хуманитарните визити при военнопленници, които са гарантирани от международното право, не се извършват както трябва в Украйна и Русия, заяви Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) в Женева, предаде ДПА.
Новият президент на хуманитарната организация Миряна Сполярич ще посети тази седмица Москва, за да повдигне въпроса, след като през декември 2022 г. посети Украйна. МКЧК има около 600 служители, работещи в Украйна, където конфликтът бушува, откакто Москва нахлу в страната преди близо 11 месеца.
"Международният комитет на Червения кръст посещава военнопленници и от двете страни, но спешно се опитва да получи пълен, безпрепятствен и редовен достъп до всички, където и да са задържани", се казва в съобщението.
Организацията се отнася към посещенията си конфиденциално и не предоставя информация за броя на затворниците, които посещава, нито колко често ги вижда.
Посещенията са регламентирани от Женевските конвенции, които важат както за Русия, така и за Украйна. Сред целите на организацията са да се гарантира, че военнопленниците са посещавани редовно от МКЧК и че са третирани хуманно в съответствие с международното хуманитарно право.
Тези посещения позволяват на екипите на Международния комитет на Червения кръст да наблюдават условията и отношението към военнопленниците, да споделят новини с техните семейства и да им се носят такива вещи, като одеяла, топли дрехи, предмети за лична хигиена и книги.