Граждани протестират в София заради налагана цензура в социалните мрежи. Протестът е организиран от движение "БОЕЦ" и се провежда пред сградата на компанията "Телус". Протестираме заради перманентната цензура в социалните мрежи, тъй като непрекъснато се заглушават постове, написани от журналисти, които не са нито терористи, нито използват реч на омразата, каза за БТА Георги Георгиев, лидер на гражданско сдружение "БОЕЦ". По думите му заглушаваните журналисти са Христо Комарницки, Татяна Кристи, Атанас Чобанов и други. Според Георгиев се трият постове в подкрепа на Украйна.
Настояваме да бъде създаден закон за защита на свободата на словото в социалните мрежи, каза още Георгиев. По думите му в момента жалбите заради цензура се изпращат към "Мета" или към "Телус", което е абсурдно. Той посочи, че в момента в "Телус" работят 12 човека - модератори на съдържанието, писано от потребители в България. 
Трябва да има механизъм на национално ниво, който да регулира тези отношения в закон, каза още Георгиев. Искаме независим арбитраж и граждански контрол върху органа, който ще извършва контрола. По информация на "БОЕЦ", договорът между "Телус" и "Мета" ще бъде прекратен, посочи Георгиев.
Протестът е разрешен до 18:00 часа.