На 1 февруари предстои официалното връчване на Националната награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора" за 2022 година, съобщиха за БТА от галерията в Кюстендил. Журито е определило номинациите на Богдан Александров, Валентин Дончевски, Красимир Русев, Николай Тодоров и Румен Гашаров, съобщиха от Съюза на Българските художници (СБХ).
Новият лауреат на наградата ще получи приза на тържествена церемония, провеждана по традиция на 1 февруари, когато е рожденият ден на Владимир Димитров – Майстора, в Художествената галерия в Кюстендил, носеща неговото име. Ще бъде открита от миналогодишния носител на наградата Атанас Парушев.
Съпътстващи изложби в галерията в Кюстендил са постоянната експозиция на Майстора, гостуващата изложба на Борис Денев, изложбата на миналогодишния носител на Националната награда за скулптура - Иван Русев, Коледната изложба на кюстендилските художници и изложба от пленера "Св. Лука", каза за БТА директорът на галерията Валентин Господинов.
Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.  По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. 
Носителят на наградата получава парична премия от Общината в Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници, както и статуетка, изработена от скулптора Кирил Матеев.