Втората световна война е новата тема в поредицата справочници "Накратко", съобщават издателите от "Книгомания".
По думите им, книгата, илюстрирана с 200 снимки, изображения и карти от епохата, дава възможност по най-бързия начин да се информирате за най-големия конфликт в човешката история. В 200 кратки есета са описани всички ключови събития от войната - от причините до последствията от нея. Разгледани са възходът на Хитлер, евакуацията при Дюнкерк, битките за Британия, Пърл Харбър, обсадите на Ленинград и Сталинград, бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, падането на Берлин, както и много други важни моменти от военния конфликт. Книгата покрива всички аспекти на Втората световна война: генезис и политика; битки; лидери; оръжия и технологии; живота в тила; повратни точки и капитулации; както и ехото на войната в последвалата история на човечеството.
"Ако днес не е възможно да определим Втората световна война еднозначно като битка на доброто срещу злото, то със сигурност трудно извоюваната победа над фашизма и милитаризма до голяма степен оказва решаващо въздействие върху това как изглежда светът, в който днес живеем", пише в предговора си авторът Р. Дж. Грант. Той е професионален историк, автор на подробни изследвания върху множество аспекти и периоди от световната история. Сред многобройните му публикации са книгите "Първата световна война. Пълен визуален справочник“, "Уинстън Чърчил“, "Човекът в полет. Сто години авиация“, "Морски стражи. Бойни действия, оръжия и морски битки“.
"Целта на автора е да подреди хронологично събитията и причините, довели до избухването на войната, най-важните битки и последствията от този сложен военен конфликт. Книгата дава проверена информация и коментира редица теми като стратегически бомбардировки, военни операции, нацисткия геноцид, социални и политически въпроси, технологичен възход по време на военните години (преход от първия реактивен самолет, през балистичните ракети до химическото и ядреното оръжие)", допълват издателите. 
/ДД