Единствената атомна електроцентрала в Словения - "Кръшко", получи екологично разрешително, което е ключово условие за удължаване на живота й с двадесет години до 2043 г. , информира сайтът „Словения таймс“.
Разрешителното бе дадено от министерството на околната среда.
Процедурата по оценка на въздействието върху околната среда бе извършена в АЕЦ "Кръшко" след миналогодишния планиран ремонт, по време на който централата беше модернизирана, за да продължи да функционира още 20 години.
Процедурата включваше оценка на сеизмичната безопасност, подобрения на безопасността, усилия за намаляване на вероятността от екологични бедствия, устойчивост срещу климатичните изменения и външни фактори. Направена бе оценка и на въздействието върху водата на фона на тенденцията за затопляне на речните течения в Източна Словения, каза по-рано тази седмица министърът на околната среда на Словения Урош Брежан пред репортери.
Той допълни, че АЕЦ „Кръшко“ е подготвила програма от мерки за гарантиране на ядрената безопасност, а освен това е направила редица големи инвестиции за подобряване на безопасността.
Министърът на инфраструктурата Боян Кумер коментира, че екологичното разрешително е ключов етап за удължаването на живота на атомната централа, но не и последният. Той отбеляза, че като се има предвид енергийната криза, това е „много важен сигнал, че енергийната ситуация е под контрол“.
Първоначално планираният живот на централата, която беше пусната в експлоатация през 1983 г., бе 40 години. Разположена в района Кръшко, близо до хърватската граница, електроцентралата е съсобственост на Словения и Хърватия, като всяка притежава по 50 процента.