Най-малко петнадесет души, включително украинският вътрешен министър и други висши служители, както и три деца, загинаха, след като хеликоптер се разби тази сутрин близо до детска градина в предградие на Киев, предаде Ройтерс, като се позова на украински официални представители.
Хеликоптерът падна близо до детска градина и жилищна сграда в град Бровари североизточно от столицата Киев и предизвика пожар в най-малко една сграда. Областният управител каза, че са пострадали 29 души, но службите за спешна помощ по-късно обявиха, че броят на загиналите е 15 души, а 25 са ранени, включително 10 деца.
Началникът на националната полиция Игор Клименко потвърди, че сред загиналите е министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, назначен от президента Володимир Зеленски през 2021 г. Загинали са и неговият заместник Евгений Енин и държавният секретар на министерството, добави Клименко. "В резултат на катастрофата в Бровари загина ръководството на министерството на вътрешните работи на Украйна. Те бяха в хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации", заяви началникът на полицията.
Деветима от загиналите са били на борда на хеликоптера, съобщиха Клименко и службите за спешна помощ
На кадри от видеа, публикувани в социалните медии, се виждат горящи сгради. "Имало е деца и… служители в детската градина в момента на трагедията", написа в "Телеграм" областният управител на Киевска област Олексей Кулеба.
Засега не е ясно каква е причината за падането на хеликоптера, а Русия също не е коментирала информацията. Украински официални представители не са споменали за руска атака в региона. Канцеларията на главния прокурор съобщи, че прокуратурата ще разследва всички възможни причини.
"За съжаление това се случи на хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации, който изпълняваше своите задачи", заяви говорител на украинските ВВС. По негови думи разследването на катастрофата може да отнеме най-малко няколко седмици. Хеликоптерът е бил френски "Супер пума" (Super Puma) на украинските правоприлагащи служби, каза той. "За съжаление небето не прощава грешките, както казват пилотите, но наистина е прекалено рано да говорим за причините", добави той.
Четиридесет и две годишният вътрешен министър Монастирски беше адвокат и политик, спечелил парламентарен пост на изборите през 2019 г. и представляваше партията на Зеленски "Слуга на народа". Той стана ръководител на парламентарната вътрешна комисия и смени Арсен Аваков на поста вътрешен министър, след като Аваков напусна през юли 2021 година.
Украинският президент Володимир Зеленски нарече случилото се в Бровари "ужасна трагедия, причинила неизразима болка". Премиерът Денис Шмигал каза, че смъртта на Монастирски и цялата трагедия в Бровари е голяма загуба за правителството и за цялата украинска държава.
"Това е наистина сърцераздирателно. Вътрешният министър Денис Монастирски беше пътеводна светлина в подкрепата за украинския народ по време на нелегалната инвазия на Путин", написа в "Туитър" британската министърка на вътрешните работи Сюела Бревърман. "Когато разговаряхме през октомври, бях поразена от неговата решителност, оптимизъм и патриотизъм", добави тя.