На въпрос, свързан с публикация в "Ди Велт", че България е изнасяла оръжие за Украйна, лидерът на "Български възход" отговори, че не може да коментира информация, която много пъти е била тиражирана и в български медии. Не виждам къде е новината тук, добави депутатът.
Аз съм казал принципно, когато става въпрос за бизнес, когато става въпрос за производството на българската оръжейна индустрия, нормално е да се търсят пазари и своята продукция да се реализира на тези пазари, включително и в случаи, когато има война и тези пазари са по-бързооборотни, каза Янев.
Той коментира и темата за третия мандат. Чухте, г-жа Нинова няколко пъти каза през медиите, че днес имат заседание на Национален съвет, така че, когато си вземат решенията и определят стратегията, стъпките, по които ще се работи - ще бъдем вероятно поканени и оттам нататък вече ще видим какво ще донесат тези разговори, каза Янев.
На въпрос, свързан с това, че винаги са давали заявка, че ще работят за редовно правителство и дали смятат, че има такъв шанс с третия мандат, Янев, отговори, че винаги има такъв шанс. Важно е България да има правителство, за да се решават въпросите, които са важни за българските граждани, за националната сигурност, посочи депутатът.
Предполагам, не само ние, всички са готови за нови избори евентуално, коментира Янев.
Попитан дали трябва да се промени начинът на финансиране на партиите в контекста на последните събития, Янев каза, че има закон, който регламентира дейността по финансирането на партиите. Според него не е устойчиво поведение, ако се тръгне от всяко събитие да се търсят препратки веднага как да се преправя законът.Има начин как в рамките на закона да става това финансиране и то се прави по този начин, добави Янев. Според него това, че има определени проблеми е малко прибързано да се говори, защото няма произнасяне на съд по темата. Всички възможни изводи или данни, факти, които се установяват, имат някакво значение от много гледни точки, включително и от морална, но, надявам се, да няма нарушение на закона все пак, допълни Янев.
На въпрос дали "Български възход" проверява дарителите си, Янев каза, че предполага, че всяка партия го прави. Предварително не всеки път е възможно, но има механизъм, при който дадено дарение да бъде върнато, ако установим, че дарителят не отговаря на определени критерии, добави депутатът.