На територията на област Добрич е обявена грипна епидемия във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20-и до 25 януари.
Временните противоепидемични мерки в Добрич включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизациите в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.
Към момента грипни епидемии са обявени и в Пловдив (от 19–и до 30 януари), Ловеч (18 – 24 януари), Пазарджик (18 – 24 януари), Габрово (18 – 24 януари), Стара Загора (17 – 23 януари) и Шумен (13 – 18 януари). Считано от 19 януари обявената епидемична обстановка в област Шумен се отменя.
Учебният процес се преустановява в областите Добрич, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора за съответния период, посочен по-горе.
От здравното министерството напомнят, че е препоръчително носенето на маски за лице, честото миене на ръцете и спазването на физическа дистанция.
Почти са постигнати епидемични стойности във Варна, Ямбол, София-област и Добрич, съобщи вчера на брифинг пред Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него е много вероятно и в тези райони да бъде обявена епидемична обстановка до края на седмицата.  
Данните за грипната епидемия показват, че тя се развива абсолютно по класически начин и според очакванията, отбеляза доц. Кунчев. По отношение на щамовия състав той заяви, че водещ е щамът "Виктория", който е 59% от всички заболели, следван от щама "Дарвин" при около 30% от случаите. Около 10% се установяват случаи на грип тип Б. Междувременно продължава, макар и в не висока степен, циркулацията на коронавируса, добави доц. Кунчев. От  Националния център по заразни и паразитни болести информираха, че са установени два случая на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2.