В открит урок главният прокурор Иван Гешев насърчи учениците от гимназия „Хенри Форд“ в София да бъдат упорити. „Когато смятате, че сте прави, не се отказвайте, а се борете и си защитавайте правата. Това е начинът да успеете в живота“, посочи той, цитиран от пресцентъра на прокуратурата.
Иван Гешев се срещна с ученици от 10, 11 и 12 клас в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите.
За да живеете по-добре, трябва да имате усещане за общност и уважение към институциите, обърна се към учениците главният прокурор и им каза, че те са хората, които могат да променят България, ако искат да живеят по-добре. Гешев разказа на учениците как функционира прокуратурата, както и как се става следовател и прокурор.
Преди седмица главният прокурор се видя с ученици от Перник. „Трябва да имаме нетърпимост към престъпността и когато се сблъскаме с нея – лично или чрез наш близък, трябва да си потърсим правата“, коментира тогава той. Иван Гешев призова учениците да научат основните си права и задължения, за да знаят как да се защитават, ако станат жертва на престъпление.