Председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ  генерал Марк Мили снощи се срещна за пръв път лице в лице с началника на генералния щаб на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни и двамата обсъдиха войната в Украйна, съобщава в. "Вашингтон пост". Срещата е била организирана, след като стана ясно, че Залужни няма да може да присъства на днешната среща на висши военни служители от НАТО в Брюксел, посочва американското издание.
Срещата лице в лице се състоя в момент, когато САЩ и техните съюзници разширяват арсенала от оръжия, които предоставят на Украйна - включително съвременни американски бойни машини, европейски танкове и редица други оръжия - преди очакваната контраофанзива, отбелязва "Вашингтон пост". Украинското военно командване иска да изтласка окопалите се руски сили в източната и южната част на страната, като същевременно укрепи защитата си срещу продължаващите атаки с ракети и дронове срещу цивилни райони.
Пентагонът използва огромни, но малко известни запаси от американски боеприпаси в Израел, за да помогне за задоволяване на острата нужда на Украйна от артилерийски снаряди във войната с Русия, твърдят американски и израелски представители, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".
Запасите са били складирани, за да бъдат осигурени оръжия и боеприпаси за Пентагона, които да се използват в конфликтите в Близкия изток, посочва изданието. САЩ са разрешавали на Израел да има достъп до запасите при извънредни ситуации.
Артилерията съставлява основната огнева мощ на сухопътните бойни действия както за Украйна, така и за Русия и изходът от войната може да зависи от това коя страна първа ще изчерпи боеприпасите, коментира "Ню Йорк таймс". Тъй като запасите в САЩ са пред изчерпване, а американските производители на оръжие все още не могат да се справят с темпото на бойните действия в Украйна, Пентагонът се е възползвал от алтернативни източници на доставки на снаряди, един от които е този в Израел.
Междувременно германският канцлер Олаф Шолц е подложен на все по-силен натиск от страна на съюзниците от НАТО да одобри доставките на произведени в Германия танкове за Украйна, особено от страни като Полша и Литва, които се нуждаят от неговото разрешение, за да изпратят машините от своите запаси, пише британският в. "Телеграф".
Изданието смята, че изказването на Шолц, че Германия никога няма да "действа самостоятелно" означава, че Берлин ще изчака САЩ да изпратят танкове на Украйна, преди да последва примера им.
Великобритания, която стана първата западна държава, предоставила на Киев модерни танкове, също деликатно е приканила Берлин да преразгледа позицията си, коментира лондонският вестник. Обещанието за предоставяне на 14 танка "Чалънджър 2" (Challenger II) на Украйна е било направено с надеждата да придаде допълнителна тежест на този аргумент, посочва британският всекидневник.
"Телеграф" цитира и запознат с темата британски официален представител, според когото британски военни служители смятат, че това също така "поне ще проправи път" на Шолц да се откаже от ветото си за изпращане на танкове германско производство от други страни.
Британският в. "Гардиън" също се фокусира върху дипломатическите усилия на Великобритания, като посочва, че британският министър на външните работи, който е на посещение в САЩ, е заявил, че доставянето на танкове би довело до бързо приключване на войната и има морален императив тя да бъде прекратена колкото се може по-скоро поради жертвите и разходите.
Коментарите му изглежда са имали за цел както да насърчат САЩ да увеличат собствените си доставки на оръжие, така и да подкрепят призивите към Германия да разреши доставките на танкове "Леопард 2" за Украйна, коментира изданието.