Проектът „Българските фестивали - дигитални перспективи“ изследва качеството на дигиталните активности на над 50 български фестивала, съобщиха от Българската фестивална асоциация (БФА).
Изследването ще се направи с фокус форуми в Русе, Велико Търново и Бургас. Екип от експерти ще изготви своеобразна „снимка“ на дигиталните активности на фестивалите и ще потърси заедно с организаторите по-добри пътища те да достигат до своите публики. Първоначалните наблюдения показват, че фестивалите сравнително често прибягват до възможностите за създаване на собствени уеб сайтове, страници и групи във Фейсбук, профили в Инстаграм и канали в You Tube, коментират от БФА.
„Фестивалите са едно от най-ценните постижения на съвременното общество, като подпомагат развитието на икономиката, изкуствата и образованието. Популяризират традиции, но и са лаборатория за експерименти. Най-важното е широкият отзвук, който те имат сред публиката, а за това в наши дни най-много помагат социалните мрежи“, аргументират участието си в проекта от Община Русе, организатор на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. 
„За Община Велико Търново участието като партньор в проекта „Българските фестивали - дигитални перспективи“ на БФА е чудесна възможност заедно да подпомогнем местните фестивали и техните организатори в една област, в която несъмнено имаме нужда от анализ и разработване на ноу-хау решения и иновативни практики. За нас е чест да бъдем избрани като един от трите града, върху чиято фестивална дейност се фокусира проекта. Община Велико Търново е член на БФА от самото й създаване и с радост приветства новите дейности и проекти на асоциацията, в които и за в бъдеще ще участваме като активен и отговорен партньор“, казва Нейко Генчев, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Велико Търново. Сред форумите, провеждани в града, са „Сцена на вековете“, „Миндя рок фест“, Международен фестивал на военните оркестри, „Arbanassi Summer Music“, национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“. 
„Изключително разнообразие от жанрове предлагат 18-те фестивала, с които Община Бургас участва като партньор в проекта. Сред тях са познатите на публиката „Spice Music Festival“, „Тийн бум фест“, Фестивал на пясъчните скулптури, „София филм фест на брега“, Фестивал на рибата и виното. Възможност за достигане до точна информация на максимално широк кръг публики - това е най-важното предимство на проекта „Българските фестивали - дигитални перспективи“, казва Диана Саватева, заместник-кмет на Бургас в ресор „Култура, туризъм и спорт“. 
Българската фестивална асоциация (БФА) е създадена преди 10 години и обединява фестивали с различна насоченост - кино, сценични и визуални изкуства, както в големите градове като София, Бургас, Русе, Варна и Бургас, така и в по-малки селища. Членове на БФА са едни от най-престижните форуми у нас като „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Варненско лято“ във Варна, „Софийски музикални седмици“, „Сцена на вековете“ във Велико Търново, „Пелерик уърлд мюзик и джаз фест“, Новогодишен музикален фестивал в НДК, международния „София филм фест“. Година след създаването си, БФА стана член на най-голямата европейска фестивална мрежа EFA, която през миналата година чества 70-годишен юбилей. БФА през 2014 година е избрана да изпълнява ролята на национален хъб в проекта на Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Благодарение на тази дейност, редица български фестивали получиха лейбъла „Европейски фестивал“ като знак за качество, който предлага международно признание.