Първата местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия, ще се състои днес в Пресклуба на БТА в Сливен.
Ще бъдат очертани перспективите и стратегиите за развитие на Югоизточен район и политиката на сближаване за новия програмен период 2021-2027 г. и мястото на област Сливен. Ще бъдат представени постигнати резултати и добри практики от предишния програмен период – 2014-2020 г.
Ще участват областният управител на Сливен Минчо Афузов, заместник-кметът по икономическо развитие на община Сливен Стоян Марков, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, заместник-кметът на Нова Загора Нина Генчева, заместник-кметът на Котел с ресор "Програми, проекти, обществени поръчки и информационни системи" Румен Стоилов, управителят на Областен информационен център - Сливен Весела Омайникова.
Целта на проект "Европа в България: Общо бъдеще" е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.
Политиката на сближаване на Европейския съюз (ЕС) включва инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество. Известна също като "кохезионната политика", тя има дългосрочни цели, разрешава специфични проблеми на регионално и местно ниво. Осъществява се чрез специално създадения през 1994 г. Кохезионен фонд, който осигурява финансиране за проекти в областта на околната среда и трансевропейските мрежи в държавите членки на ЕС, чийто брутен национален доход на глава от населението е по-малък от 90 процента от средното за ЕС.
Следващата местна конференция ще се състои на 19 януари в Ямбол.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще"