Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция ще бъде открит днес в Кърджали. Официално лентата ще пререже генералният директор на БТА Кирил Вълчев, в присъствието на държавната и местна власт, ръководители на различни институции, журналисти, приятели на агенцията.
Събитието ще започне с водосвет, отслужен от отец Петър Гарена, свещеник при централната градска църква „Св. Георги Победоносец“.
Пресклубът се намира на бул."България" 61. Той e първи от последната група национални пресклубове, които ще бъдат открити през 2023г. в областните градове на България. Към момента БТА няма национални пресклубове само в Кърджали, Смолян, Разград, Перник и Монтана.
Откриването в Кърджали се случва след почти половинвековно присъствие на националната новинарска агенция на България в родопския град. 
Първият щатен кореспондент на БТА в Кърджали е Петър Бакалов. Завършил е история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1974г. Той е работил и отразявал събитията в региона за агенцията от декември 1976г. до декември 2011г. Бакалов е дългогодишен председател на едно от журналистическите дружества в града. Преди него, като извънщатни кореспонденти, са работили Тодор Ингилизов и Георги Талев. В периода 2003г. – 2017г., отново като извънщатен, за агенцията е снимал фотографът Петко Борисов. Сега кореспондент на БТА в област Кърджали е Валентина Стоева. Офисът, в който се помещава към днешна дата агенцията, отново е държавна собственост.