Централната банка на Япония ("Банк ъв Джапан" - Bank of Japan) започва днес двудневна среща, посветена на паричната политика, на фона на нарастващата доходност на японските държавните облигации и силна йена. Много икономисти очакват банката да отмени своята политика за контрол на кривата на доходността на облигациите, съобщи Си Ен Би Си.
През декември централната банка в Токио разшири границите, в които може да се променя доходността на 10-годишните облигации, до от +0,5 до -0,5 процентни пункта. Оттогава доходността на 10-годишните японски облигации надхвърлили горната граница на новия диапазон на няколко пъти.
Вчера в. "Никей" съобщи, че Японската централна банка е закупила държавни облигации на стойност над 2 трилиона йени (15,6 милиарда долара), след като кривата на доходност на 10-годишните облигации надхвърли 0,5 на сто през две последователни сесии.
Доларът се понижи с почти 14 на сто спрямо йената през последните три месеца, а доходността на 10-годишните японски облигации скочи от 0,256 на сто към 19 декември до около 0,502 на сто вчера.
Експерти на "Банк ъв Америка" (Bank of America) очакват Японската централна банка да запази референтния си лихвен процент непроменен - на ниво от 0,1 на сто. Решението трябва да бъде оповестено утре. Според тях обаче е възможно банката напълно да отмени политиката си за контрол на кривата на доходността на държавните облигации.
Според нашия основен сценарий очакваме задържане на лихвите и виждаме значителен риск централната банка да обяви края на контрола на кривата на доходност на държавните облигации, тъй като смущенията на пазарите на облигации, които предизвикаха промените при контрола на доходността на 10-годишните облигации през декември, са се влошили значително. Това написа неотдавна в доклад Изуми Девалиер, главен икономист за Япония на "Банк ъв Америка".
"Разговорите с нашите клиенти предполагат, че местните инвеститори сега виждат премахването на контрола като възможно", пишат икономистите, добавяйки, че валутните пазари вече са оценили подобна стъпка. Те отбелязаха, че това вероятно ще се разглежда от пазара като подобно на повишаване на лихвите.
Ако централната банка реши да остави лихвените проценти непроменени, то това би било положително за японските акции. Според експертите на "Банк ъв Америка" обаче премахването на политиката за контрол на кривата на доходност може да доведе до рязък спад на основните борсови индекси в Япония.
В нашия основен рисков сценарий, при който централната банка премахва контрола на кривата на доходността на облигациите, ние смятаме, че широкообхватният борсов индекс TOPIX може да спадне с до 3 на сто в близко бъдеще, но ключови сектори, чувствителни към промените на лихвените проценти, например банковия сектор, биха се представили по-добре, посочват американските експерти.
Пол Макел, глобален ръководител на отдела за валутни изследвания на британската Ейч Ес Би Си (HSBC), каза, че очаква през първото тримесечие на 2023 г. "Банк ъв Джапан" да разшири диапазона, в който може да се променя доходността на 10-годишните облигации, така че да бъде от +0,75 на сто до -0,75 на сто. Гуверньорът на банката Харухико Курода се очаква да се оттегли от поста в началото на април.