Община Русе ще плати 25 000 лева обезщетение на 66-годишната Н.Й. за падане на пешеходна пътека, след като тричленен състав на Апелативния съд във Велико Търново потвърди решението на Окръжния съд в Русе и това определение не подлежи на обжалване.
Инцидентът е станал малко преди 13 часа на 12 декември 2020 година. Н.Й. тръгнала да пресича бул. „Скобелев“ по пешеходната пътека до бистро „Пристан“, но още при първите стъпки се подхлъзнала и паднала лошо, при което получила фрактура на дясната бедрена кост. Боята в този участък била положена през юли 2020 година и била частично амортизирана. Освен това там е имало и непочистена снежна киша. Пострадалата е била оперирана, поставена й е метална остеосинтеза, за чието частично отстраняване е извършена втора операция на 15 септември 2021 година.
По случая са назначени съдебно-медицинска експертиза и съдебно-техническа експертиза. Според първото вещо лице, възстановителният период при такава травма е 8-9 месеца и при Н.Й. не са възникнали усложнения по време на лечението. Експертът, изготвил техническата експертиза, не е могъл да каже с категоричност дали подхлъзването и падането е било в резултат на боята, поради непочистения сняг или вследствие и на двата фактора. 
Според Окръжния съд, Община Русе би следвало да отговаря както за качеството на положената върху пешеходната пътека боя, така и за почистването на улиците от падналия сняг. 
Общината на свой ред опитала, но не успяла да докаже, че Н.Й. е била с неподходящи за зимните условия обувки. 
На пострадалата жена е присъдено 25 000 лева обезщетение заедно със законната лихва от 12 декември 2020 година, Общината ще плати и разноските по делото.