Да си колекционер нумизмат си е скъпо начинание, но излиза още по-скъпо, ако не си от София, а живееш някъде в провинцията. Юбилейните монети, които пуска от време на време БНБ, са винаги ограничена серия, от която се продава най-много една бройка на човек. Въпреки това в популярните сайтове за обяви се срещат оферти за съвсем скоро пуснати в продажба и веднага изчерпани монети, от които продавачите са успели да се снабдят с по 10, 15 и дори 30 бройки. И продават на тройни и четворни цени.
Това разказа за „Утро“ русенски нумизмат, опитал безуспешно да закупи възпоменателната монета от серията „Средновековни български владетели“ - „Цар Калоян“, сребърна с номинална стойност 10 лв. Тя бе пусната от БНБ в началото на декември в тираж 5000 бройки. По няколко от тях са били налични в русенските клонове на няколко банки, но били изчерпани веднага. А онлайн продажби БНБ вече не предлага.
Монетата все пак може да се купи онлайн, но не от сайта на БНБ, а от търговските сайтове. Не на емисионната цена от 120 лева, а по 350, 380, 400 или 500 лева. Офертите в интернет са десетки за всякакви юбилейни монети, включително и най-новите. Как някой за месец е успял да се събере колекция от 10-15 еднакви монети и защо е ясно - някой е купувал от БНБ и банките чрез подставени лица и сега върти спекула за бърза и лесна печалба. От офертите става ясно, че огромният процент такива тарикати са от София, русенци не участват в тази игра. Нищо необичайно всъщност - пазарът на такива стоки открай време се движи не толкова от колекционери, колкото от спекуланти. А правилата в предлагането на редки възпоменателни монети са такива, че го позволяват.