Депутатите ще обсъдят проект на решение за възлагане на министъра на културата да предприеме необходимите действия за откриване и финансиране на Културно-информационен център на Република България в град Тараклия, Република Молдова. Това е втора точка в програмата на парламента за днес. Преди това депутатите ще започнат работа с избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации.
Проекторешението за откриване на Български културно-информационен център (БКИЦ) в Тараклия е внесено от председателя на Комисията по политиките за българите извън страната в Народното събрание Костадин Костадинов ("Възраждане") и членове на комисията от ГЕРБ-СДС и "Демократична България". 
В район Тараклия има силна българска диаспора - 66 процента от населението е с българска етническа принадлежност, а в административния център този процент е 78. На територията на Молдова функционират 30 образователни институции (детски градини, основни и средни училища), в които около 5000 деца под различни форми изучават български език и литература. С оглед на това създаването и функционирането на Български културно-информационен център ще допринесе за съхраняването на националната културна идентичност на българската общност там и за трайно развитие на българската култура и традиции, посочват вносителите на проекторешението.
В мотивите се казва още, че наличието на пресклуб на БТА в град Тараклия ще допринесе за правилното позициониране на БКИЦ сред местните жители, чрез информационна дейност, не само в района, но и там, където има компактни български общности, граничещи с него.
В дневния ред за днес е и проект на решение за промени в състава на секретарите на 48-ото Народно събрание. Предвижда се още парламентът да разгледа на второ четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Промените са внесени от "Демократична България" и с тях се дава възможност държавата да се намеси в защита на националните интереси и да постави под оперативен контрол нефтената рафинерия в Бургас.
В дневния ред е и второто четене на внесения от ДПС законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.
В парламентарния контрол в петък, 13 януари, ще участват министрите Весела Лечева, Сашо Пенов, Николай Милков, Димитър Стоянов, Велислав Минеков и Росица Карамфилова.