Ако още веднъж трябва да изживея живота си, отново ще го посветя на каузата Русенска опера! Това каза със сълзи от вълнение в очите дългогодишният корепетитор на Русенската опера Мариана Димитрова, която вчера навърши 75 години. 
По този повод на специална церемония преди представлението на операта на Пучини „Бохеми“ в сряда вечерта Мариана Димитрова бе удостоена от заместник-председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Момчил Миланов с престижната награда „Кристална лира“. Преди това трогателно слово произнесе директорът на операта Пламен Бейков.
Мариана Димитрова е потомка на създателите на оперния театър, но блести със собствена светлина. Баща й Стефан Георгиев-Хернани е един от основателите на Русенска опера и е първият солист тенор изпълняващ централни роли.
Работила е с изтъкнати певци като Мария Венцеславова, Стефка Евстатиева, Валери Попова, Кирил Кръстев, Николай Здравков, Анастас Анастасов и много други. Имала е възможността да работи и с диригенти като Михаил Ангелов, Георги Димитров, Милен Начев, Методи Матакиев, Димитър Манолов, Иван Филев, Веселин Байчев и Найден Тодоров.
Отдава близо 50 години на професията корепетитор и българското оперно изкуство, работейки с много певци, солисти и диригенти, а също и като пианист и хормайстор на хор „Дунавски звуци“.