Книгата си „Революцията в България 1989-1990“ ще представи днес в зала „Максим“ на БТА Димитър Луджев. В нея той разказва за началото на прехода към демокрация и свободна пазарна икономика в страната, съобщават от издателството на БАН „Проф. Марин Дринов“.
Изданието представя радикалните промени, настъпили в годините на перестройката на Михаил Горбачов във външната политика на Съветския съюз, съветско-американските отношения, ситуацията в социалистическите страни от съветския блок, довели до края на Студената война и мирните, либерални революции в социалистическите страни от Централна и Югоизточна Европа. 
Централно място в книгата си авторът дава на българските интелектуалци, дисидентите и правозащитниците.
Димитър Луджев е учен и политик, роден през 1950 г. в Бургас. Завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ през 1979 г., специалност „Политикономия“. Има научни публикации, сред които „Град на две епохи. История на обществените групи в българските градове в средата на ХХ век“ и „Дребната буржоазия в България (1944-1958)“. Има и монография, озаглавена "Революцията в България 1989-1991 г.".