Италианска неправителствена организация превръща нежелан морски улов в иновативни и търсени на пазара продукти с помощта на финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство чрез подхода ЛИДЕР на Италия, съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна. В региона Кампания в Италия много рибари са принудени да връщат обратно в морето улов, който няма как да бъде реализиран заради ниска стойност или лошо качество на рибата. Това нанася икономически вреди и поставя морските ресурси и екосистемите под натиск. 
Проектът "Non Scarto ma Incarto", изпълняван от неправителствената организация UNCI Alimentare в партньорство с Академичния център за иновации и развитие на хранително-вкусовата промишленост на Университета на Неапол "Федерико II", има основната задача да превърне нежелания улов в иновативни продукти - храна, подходяща за консумация от човека, съставки за фураж, козметика и дори ценен ресурс за фармацевтичната индустрия.
Проектът се състои от две части. По първата е направено проучване за оценка на мащабите на проблема. Тестова площадка за определяне на количествата нежелан улов са станали седем риболовни кораба - пет траулера и две дънни хрилни мрежи, извършващи риболов в района на Кампания. Траулерите са с доста висока квота на изхвърляне, докато дънните хрилни мрежи са един от методите за риболов с по-слабо въздействие. Всеки месец в лабораторията на академичния център се събират и анализират проби от прилов, за да се установят най-добрите продуктови опции.
Втората част на проекта е фокусирана основно върху разработването на продукти. Рибата се превръща в рибна паста, съставки за хранителни продукти или рибни колбаси, кюфтета, рибни пасти и готов за употреба рибен сос. Част от нежелания улов е използван за източник на компоненти с висока биологична стойност - масло, богато на полиненаситени мастни киселини, и високопротеиново кюспе за храна на животни.
С финансирания от ЕС проект "Non Scarto ma Incarto" рибата, която преди е била изхвърляна, намира устойчива употреба. Имат полза както рибарите, така и цялата общност, тъй като се създават нови бизнеси и работни места. Освен с икономически ефект, в допълнение към иновативните рибни продукти и извличането на съставки, проектът допринася и с богатата база данни и знания за улова, които помагат за намаляване на въздействието на риболова върху морската среда и обмяната на опит между учените и риболовната индустрия.