Два опита за нелегално пренасяне на солидна сума пари и голямо количество злато са пресечени на Дунав мост през няколко часа.
Първият удар е направен около 21 часа, когато на граничния пункт в Русе пристига турски тир, пътуващ празен от Румъния за Турция. Установено е, че товарният автомобил е закарал стока в Англия, а на връщане е доставил чесън от Нидерландия за Румъния. След анализ на риска е заснет с мобилна рентгенова система, която отбелязва две подозрителни зони в товарното помещение. 
При последвалата проверка в специализираното митническо хале са намерени четири спомагателни рамки за укрепване на товари, чиито вид предполага, че могат да служат като тайници. Точно за това са и използвани - при разглобяването на рамките митничарите откриват недекларирани 205 000 британски и 20 000 шотландски лири. Шофьорът, турски гражданин, обяснява, че е взел парите от свой приятел в Англия, за да ги пренесе до Турция и сам ги скрил в рамките. Съставен му е акт, а валутата е конфискувана.
Около 3.30 часа след полунощ граничните полицаи в Гюргево проверяват влизащ в страната лек автомобил „Шкода“ с турска регистрация, каран от 50-годишен турски гражданин, и намират в двигателния отсек няколко пакета с бижута от жълто и бяло злато с общо тегло 5.016 килограма. Накитите са оценени за 1 254 000 леи или 498 292.57 лева по вчерашния курс на БНБ. Контрабандните скъпоценности са задържани, а срещу  трафиканта е започнало разследване.