Едно от най-талантливите русенски лирични пера отлетя, за да пише вече не земна, а небесна поезия. След продължително и тежко боледуване на 26 февруари почина поетесата Анита Коларова, съобщиха нейни близки. 
Анита Коларова е родена в Русе през 1940 година в семейството на адвоката Димитър Попов. Завършила е Софийския държавен университет, специалност български език и литература. Като студентка е била част от самодейния театър при Студентския дом на културата в София.
Завръщайки се в родния си град, тя работи една година като монтажничка в завод „Найден Киров“, една година в регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и 25 години е учителка по литература. Била е кореспондент на вестниците „Български писател“ и „Словото днес“. Два мандата беше председател на Дружеството на писателите в Русе. 
Анита Коларова е поетесата, която отново нареди Русе в престижната христоматия на българската поезия. Сред най-известните й стихосбирки, които я поставят на видно място в националната антология на родните са „Между две светкавици“, „Фациалис“, „Слизане от кръста“, „И падах, и летях“, „Дъждът не може тайно да вали“ и други. 
Ценителите на добрата литература ще я помнят като изискана, принципна, безпощадно точна и вярна на словото дама на духа. 
Поклон пред паметта й!