Нов удар получиха жителите на Средна кула и Долапите. Двата най-близки сателита на Русе, които напразно очакваха да започне строителството на канализация след одобрен европроект и в които дворовете пропадат, а къщите се цепят заради отслабената от многобройните септични ями в имотите почва, узнаха от зам.-кмета Димитър Наков, че с новия Закон за устройство на територията дупките за събиране на отпадните води са незаконни. Стряскащата новина бе съобщена в хода на дискусията между представители на кварталите и пратеници от МОСВ, които дойдоха в Русе да разговарят с хората и с Областния обществен съвет по горещата тема за канализацията на двата квартала.
Проектът ви ще бъде приоритетен за новия програмен период на ОП „Околна среда“ 2014-2020 година. Той може да започне да се реализира още през 2015 година, но от настоящата програма няма как да бъде финансиран, защото нейният ресурс е изчерпан и дори наддоговорен със 162%. Това обясниха на тревожните жителите на Средна кула и Долапите зам.-министърът на екологията Дин Онбаши и шефът на Управляващия орган на ОП „Околна среда“ Спиридон Александров,  Така те буквално повториха това, което вече бе казано от министър Искра Михайлова.
Под натиска на присъстващите, които поискаха гаранции, Александров заяви: „Стоим си зад ангажиментите и твърдо зад 2015 година“.
Недоверие и куп неудобни въпроси не само към управляващите, но и въобще към българските политици пролича от изказванията на гражданите. Жителите на двата квартала символично погребаха канализацията на домовете си пред Бялага сграда минути преди да се качат в зала „Свети Георги“ за срещата.
По време на самата дискусия хората питаха каква е гаранцията, че с новия програмен период няма да бъдат променени условията и че няма да се наложи проектът отново да се преработва. Ясен отговор не получиха, защото програмата още не е договорена.
На обвиненията че държавата не обръща внимание на проблемите на малките населени места, зам.-министър Онбаши възрази, че в момента МОСВ се бори да договори новата програма, за да се реализират техните мечти.
Нормално ли в 21 век да мечтаем за канализация, контрираха обаче представители на гражданите.
Разбира се, имаше и конкретни въпроси, свързани с дългогодишното проточване на проекта. Хората настояха да чуят колко проекти са били одобрени през 2013-а. Зам.-министърът обаче бе категоричен, че по време новия кабинет нито един договор не е бил сключен.
Тъй като присъстващите много се вълнуваха дали е имало преразпределени средства от едни проекти към други, Спиридон Александров обясни, че такова нещо няма, просто журналистите били неправилно интерпретирали негови думи.
Към края на дискусията представителите на Средна кула и Долапите попитаха кой ще бъде виновен, ако ямите отново започнат да пропадат и ако стане инцидент. Те настояха, че вече няма къде да копаят, че къщите им също пропадат, а това води до обезлюдяване на кварталите.
След срещата всички бяха категорични, че предоставената от МОСВ информация не е успокоила Средна кула и Долапите и двата квартала ще продължат с протестите, макар да не знаят точно под каква форма.