Сто и трийсет датчици измерват количеството въглероден диоксид в 130 класни стаи и помещения в три училища и детска градина в Русе. Те са дарени и монтирани от фондация „Русе - градът на първите неща“. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Русе председателят на неправителствената организация Диян Илиев.
Инициативата е част от социално-информационната кампания „Знаеш ли какво дишаш?“, чието начало бе поставено вчера в Русе. Тя е свързана с качеството на въздуха в учебните заведения.
Статистиката сочи, че едно от всеки три европейски деца страда от астма или алергии, като броят на респираторните заболявания се увеличава с всяка изминала година. Необходими са мерки за подобряване качеството на въздуха още от детската градина или училищната среда.
„Целта на кампанията е да обхване повече училища и детски градини, за да монтираме датчиците и в техните помещения. Така ще проследим какво дишат децата, тъй като в училището или в детската градина те прекарват по-голямата част от денонощието“, каза Илиев.
Монтираните датчици позволяват контрол на нивата на въглероден диоксид, температура и влажност в помещенията. Със звуков сигнал те известяват, когато тези норми биват превишени. А решението е лесно - да се проветри помещението.
Христо Атанасов, управител на фирма „qnectd“ и член на Управителния съвет на фондация „Русе - градът на първите неща“, обясни, че нормалното ниво на въглероден диоксид в едно помещение е до 800 PPM.
„PPM е мерната единица. До 1000-1200 PPM въздухът е сравнително добър. Оттам нагоре вече не е здравословно дълго време да стоим в това помещение. Оказва се, че масово вкъщи, в офиса и в училищата сме изложени на по-високи стойности от нормалните“, обясни Атанасов.
Излагането на високи нива на въглероден диоксид затруднява мисленето, появява се сънливост и невъзможност за концентриране.
Детска градина „Дъга“, която е част от Лечебни заведения „Медика“ в Русе, се посещава от 90 деца, а датчици са монтирани във всички помещения.
„Качеството на въздуха, който дишат децата, е от изключително значение за тяхното правилно израстване. Много е важно в каква среда учат и се възпитават децата. Здравословната среда съответно води до по-добра концентрация“, каза Алис Муртезова - административен директор на „Медика“.
Тя обясни, че монтирането на датчиците е променило и самоконтрола на служителите в детската градина.
„Те не искат да допуснат устройството да алармира, че децата са в среда, в която качеството на въздуха не е добро. Така правят всичко възможно да проветряват помещенията, когато децата не са в тях, но без това да понижи температурата в сградата“, обясни Муртезова.
Освен Русе кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ ще обхване още осем големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Видин.