Властите в Мианма осъдиха 112 рохинги, включително 12 деца, на 2 до 5 години затвор за опити да напуснат страната без "никакъв законен документ". Това съобщи днес местен вестник, предаде Франс прес.
Съдии от южния град Богале постановиха в петък присъдата за членовете на групата, арестувана през декември, когато се опитала да мине в Малайзия.
Осъдените деца, пет от които под 13 години, бяха настанени в неделя в учебен център за малолетни близо до икономическата столица Янгон.
Мюсюлманското малцинство рохинги е обект на дискриминация в предимно будистката страна. Макар да живеят там поколения наред, рохингите са смятани за пришълци, нямат нито мианманско гражданство, нито същите права като останалите жители, по-специално да пътуват в чужбина.
Стотици хиляди рохинги избягаха през 2017 г. от страната заради кръвопролитните репресии от страна на армията на Мианма и намериха убежище в лагери из съседен Бангладеш.
Хиляди хора от това малцинство – 2000 през 2022 г. според ООН, рискуват всяка година живота си в опити да отпътуват по море за Малайзия или Индонезия.
Във висшата съдебна инстанция на ООН тече междувременно процедура срещу Мианма, обвинена от Гамбия в геноцид.