Първата регионална конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия, ще се проведе днес в Бургас.
Конференцията ще бъде в хибриден формат, като ще се излъчва на живо на страницата на БТА, в YouTube, Фейсбук и платформа за виртуална реалност.
Присъственото събитие ще бъде в конферентната зала на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов", град Бургас, от 10:30 до 13:30 часа. Виртуалното събитие ще продължи от 10:30 до 16:00 часа, като е необходима регистрация на https://www.meetyoo.live/register/8753/BTABurgas 
Събитието ще се съсредоточи върху перспективите и стратегиите за развитие на Югоизточен район и политиката на сближаване за новия програмен период 2021-2027 г. Също така ще бъдат представени постигнати резултати и добри практики от предишния програмен период – 2014-2020 г.
В конференцията ще вземат участие Наталия Ефремова - заместник-министър на труда и социалната политика, Магда Москова - старши експерт в отдел "Техническа верификация", Изпълнителна агенция "Програма за образование", Владимир Дуков - главен експерт в отдел "Югоизточен регион", ГД Стратегическо планиране и регионално развитие, Министерство на регионалното развитие,  Гергана Опанова - ръководител на Съвместния секретариат на Програмата за сътрудничество между България и Турция 2021-2027, Мартин Георгиев – ръководител на управляващия орган на програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г., проф. Милен Балтов от Бургаски свободен университет, както и представители на местните общини и експерти.
Целта на проект "Европа в България: Общо бъдеще" е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.
Политиката на сближаване на Европейския съюз (ЕС) включва инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество. Известна също като "кохезионната политика", тя има дългосрочни цели, разрешава специфични проблеми на регионално и местно ниво. Осъществява се чрез специално създадения през 1994 г. Кохезионен фонд, който осигурява финансиране за проекти в областта на околната среда и трансевропейските мрежи в държавите членки на ЕС, чийто брутен национален доход на глава от населението е по-малък от 90 процента от средното за ЕС.
За програмния период 2014 - 2020 г. Кохезионният фонд осигури финансиране в размер на 63,4 млрд. лв. за 15 държави членки - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения. През периода 2021 - 2027 г. ЕС отпуска 42,6 млрд. евро за Кохезионния фонд. През юни тази година ЕК прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро, което определя инвестиционната стратегия на страната в областта на политиката на сближаване.
Фондовете по линия на политиката на сближаване ще насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и ще спомогнат за изпълнението на основните приоритети на ЕС като например екологичния и цифровия преход. С тези средства ще бъдат подпомагани и области на политиката, в които България има потенциал да отбележи напредък и да намали регионалните различия в рамките на страната. Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.
Запис на откриващата конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", която се проведе миналия месец в София, можете да гледате в платформата, виртуална ЗАЛА 1, КОХЕЗИОННА ПОЛИТИКА
Видеата са достъпни за гледане и без регистрация в сайта на БТА.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".