Мъж, обвинен, че е използвал пикап, за да убие осем души на велоалея в Манхатън през 2017 г., смята, че нападението му е било оправдано, и е искал да умре като мъченик за исляма, каза днес защитникът му пред съдебните заседатели по време на процеса за тероризъм, предаде Ройтерс.По време на първия федерален съдебен процес по обвинения, предвиждащи смъртно наказание, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г. като президент на САЩ, подсъдимият 34-годишен Сайфуло Саипов призна чрез адвокатите си, че е възнамерявал да убие и осакати жертвите си и все още вярва, че е имал религиозен дълг да го направи.
Единственият спорен момент с прокурорите беше дали той е извършил нападението, за да се присъедини към "Ислямска държава", известна също като ИД, която Съединените щати обявиха за терористична организация.
"Не това е причината, поради която той е направил това", каза Дейвид Патън, адвокат на Саипов, във встъпителната си реч пред Окръжния съд в Манхатън, като добави, че Саипов само е бил вдъхновен от "Ислямска държава", а не е планирал да оцелее след смъртта си и да се присъедини към групировката като член.
"Той е очаквал да умре. Очаквал е да стане мъченик", каза адвокатът му.
Повечето от обвиненията в 28-те точки на обвинителния акт включват като елемент, че Саипов е извършил убийство и опит за убийство, за да се присъедини към "Ислямска държава". Саипов не се признава за виновен.
Гражданин на Узбекистан, който се премества в Съединените щати през 2010 г. и последно е работил като шофьор на "Юбър" в Патерсън, Ню Джърси, Саипов седеше до адвокатите си със слушалки, за да слуша преводач.
В галерията на съда зад него седяха някои от ранените, включително жена, която е загубила и двата си крака, и роднини на загиналите. Петима аржентински туристи, един белгийски турист и двама американци бяха убити при атаката, припомня Ройтерс.
Във встъпителната реч на обвинението помощник-прокурорът Александър Лий заяви, че Саипов е оставил след себе си "сцена на опустошение и ужас", когато е покосил жертвите си с помощта на пикап под наем на 31 октомври 2017 г., след което е оставил "дупка с размерите на пикап", блъскайки се отстрани в училищен автобус и причинявайки на едно дете мозъчно увреждане.
Саипов е очаквал градът да бъде зает от хора, които празнуват Вси светии и е планирал също да атакува хора на Бруклинския мост, каза Лий. Той е носел назъбени ножове и фалшиви пистолети, които изглеждали като истински.
"Веднага след нападението той гордо е заявил защо го е направил" каза помощник-прокурорът и добави: "Направил го е заради ИД, брутална терористична организация".Адвокат Патън каза пред съдебните заседатели, че Саипов се е изолирал от своето мюсюлманското семейство в Узбекистан и е бил убеден от сложната пропаганда на "Ислямска държава", която е консумирал онлайн в продължение на години, че съществува западен заговор за изкореняване на исляма.
Министерството на правосъдието на САЩ уведоми съдия Върнън Бродерик през септември, че възнамерява да поиска смъртно наказание за Саипов, въпреки че има мораториум върху федералните екзекуции от юли 2021 г., докато министерството преразглежда прилагането им. Ако бъде признат за виновен, Саипов може да получи също присъдаот доживотен затвор без право на замяна, отбелязва Ройтерс.