„Искам да благодаря на Господ, че избра мен и че вярва в мен, да благодаря на жена си Сара, че ме подкрепя винаги и на човека-легенда, докоснат от Бога - моят брат Теодор Цветков, защото той ме научи преди няколко години, че с вяра можеш да постигнеш всичко. Да живее България! Пожелавам на всички да бъдат много по-единени, да бъдем човек спрямо съседа си и всеки друг, да загърбим наистина различията си, защото само заедно можем да успеем и сме единственото поколение, което може да направи нещо“. Това бяха първите думи на 28-годишния компютърен специалист Валентин Цветков, който извади Богоявленския кръст от река Дунав в Русе.
Той скочи във водата заедно с още 10 смелчаци, някои от които участваха за първи път в ритуала. Най-младите бяха на 18 години, а най-възрастният - на 51 години. Първоначално бяха записани 12 души, но един се отказа в последния момент.
Валентин Цветков скача за кръста за трети път, който му е на късмет. Помогнали са му вярата и съветите на брат му Теодор Цветков, който няколко пъти е спасявал Богоявленския кръст и е известен с благотворителните си каузи.
Първи го прегърна брат му Теодор Цветков, след което получи подаръци от кмета на Русе Пенчо Милков, от областния управител Анатоли Станев и от митрополит Наум.
Ритуалът по спасяването на кръста бе предшестван от литийно шествие и Богоявленски водосвет на брега на Дунав, воден от Русенския митрополит Наум. Той благослови знамената на военните подразделения, на Младежкия гвардейски отряд и на ученическия Дунавски флотски отряд.
За сигурността на участниците във водите на реката се погрижиха водолази от Горна Оряховица, лодки на ТД „Приста“, катер и доброволци от БЧК.