Теодор Цветков за трета поредна година и общо за пети път извади кръста от Дунав на Богоявление. С новия си успех 27-годишният плувец от Русе, носител на впечатляващи световни плувни рекорди и автор на множество благотворителни инициативи, обърна внимание на предстоящата си кауза - да преплува през август Черно море от грузинския град Батуми до Бургас с послание за изчистване на морето от тоновете задушаващи го пластмасови отпадъци.
16 мъже на възраст от 18 до 50 години скочиха вчера в реката под „Рига“ след пристигането на литийното шествие, което мина през града, водено от митрополит Наум. Той освети и знамената на военния строй, приет на кея от началника на гарнизона подполковник Павлин Илиев. 
Кръстът бе хвърлен от владиката, който награди победителя със сребърно синджирче и кръстче. Преди това Теодор беше посрещнат на излизане от водата от кмета Пенчо Милков, който го загърна с хавлия и му връчи парична премия. Подарък имаше и от областния управител Борислав Българинов - икона на Св.Йоан. 
„Това стана с късмет и повече вяра. Трябва да бъдем по-добри, по-вярващи и да си помагаме. Пожелавам на хората да са живи и здрави, да са по-добри и по-смирени. Моята кауза август месец е да преплувам Черно море, искам да го направя и да съм горд като българин, че съм успял. Ако успея, това ще е постижение за цяла България и се надявам да получа подкрепата на всички българи“, каза Теодор Цветков, който веднъж спаси богоявленския кръст и в Република Северна Македония.