Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев днес ще даде брифинг в Кюстендил заедно с областния управител Александър Пандурски, съобщиха от министерството.
Мобилната приемна на министъра приключва с посещението му в Кюстендил. Той се срещна с всички областни управители в страната във връзка с разясняване на кандидатстването по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.
В Министерството на иновациите и растежа (МИР) вече приключи кандидатстването по първите две процедури от Плана за възстановяване. Първата е "Технологична модернизация", която приключи с над 2500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв. На 30 декември 2022 г. бяха обявени и първите 953 проекта, които ще получат финансиране по нея.
По втората за "ИКТ решения и киберсигурност" с бюджет 30,6 млн. лв. бяха подадени близо 7700 проектни предложения за над 146 млн. лв. Тя приключи на 19 декември 2022 г., като още в рамките на този месец ще бъдат обявени спечелилите компании. Очаква се да бъдат отворени и още две процедури по Плана за възстановяване. Едната е за "ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия" на стойност 200 млн. лв., а другата за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв.