Днес, по повод на 175-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев, едноименното русенско читалище ще представи новия специален брой на възпоменателното издание „Ботев ВЕСТНИК“, което навлиза в своята пета годишнина. Това ще стане пред барелефа на Ботев пред самата културна институция. В изданието са включени интересни данни около финансирането на Ботевата чета, малко популярни факти около гибелта на Ботев, поезия и филателно-нумизматичен преглед по темата.
 В читалището е подредена традиционната изложба „Памет, без която не можем“, включваща книги и периодика, свързани с живота и делото на героя. Подготвена и кратка музикално-патриотична програма под ръководството на засл. доц. Живодар Душков. За трета поредна година ще се осъществи онлайн връзка с Букурещ с централата на Демократичния съюз на българите в Румъния, които съвместно с русенските читалищни деятели ще отдадат почит на поета-революционер пред паметника му в Букурещкия централен парк „Крал Михай Първи“. Русенският общественик и читалищен деятел Стоян Комитски ще направи кратко представяне на материали по темата за връзките на Христо Ботев с Русе.
С тези дейности русенското читалище „Христо Ботев-1908“ поставя началото на инициативите от календара за дейността си, посветени, освен на 175 годишнина от рождението на патрона си, а на 150 годишнина от гибелта на Васил Левски и най-вече 115-та година от основаването на една от най-дейните русенски културни организации, каквато е едноименното русенско културно средище. С тези три годишнини ще бъдат свързани и инициативите през цялата година сред които на първо място се нарежда Международния пътуващ семинар „По Ботевите и българските възрожденски места в Румъния“, които ще има своето 26-о издание.
Партньори на инициативата са регионален клон „Ангел Кънчев“ към Национално дружество „Традиция“ и читалище „Стефан Караджа-2017“-Русе.

Вяра КОСЕВА