Над 4000 лева са събрани по време на благотворителния коледен базар, организиран в Бяла, Русенско. Средствата ще бъдат използвани за изработването на нова восъчна фигура за откритата преди около година музейна експозиция в Арт центъра в града. Това съобщи секретарят на общината Милена Пачелиева.
Тя обясни, че на базара са предлагани коледни картички, играчки, сурвакници. Те са били ръчно изработени от деца от всички училища и детски градини в града, както и посетителите на два центъра за социални услуги. Точната сума, събрана от продажбите им, е 4312,34 лева. 
„За изработването на нова восъчна фигура са нужни повече от събраните средства. Имаме идея да организираме и други благотворителни базари. Общината също ще отпусне средства“, обясни Пачелиева. 
Музейната експозиция включва шест восъчни фигури на известни личности, свързани с историята на Бяла.
Представена е руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова. 
Има фигури на Колю Фичето - изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение.
В експозицията е включен и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, който също е представен.
Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла.
Средствата за изработването на фигурите са събрани от дарения и с финансова помощ от общината.