Силвия Събева е практикуващ терапевт с над 15 години опит. Провежда Рейки, масажи, козметични и оздравителни услуги, терапии и консултации.
Автор на лечебни карти с цветове, програми, медитации и други средства за хармония и здраве.
В Русе ще я намерите на ул. „Пенчо Славейков“ 6 /до Американското пазарче/, тел. 0888 996 889.
„Здраве и красота със Силвия“ е специалната й рубрика за читателите на вестник „Утро“.

Черният дроб е основен филтър на тялото, затова след празниците и претоварване с храна, алкохол и цигари е необходимо да се погрижим за него. Така ще регулираме теглото си, емоционално-душевното си състояния и ще бъдем по-здрави.
Натоварен и неправилно функциониращ черен дроб води до чести настинки, грип и други инфекции, синузит, астма, алергии, хронична умора, свръхчувствителност към химикали. Работата на черния дроб се нарушава от прекаляване с алкохол, цигари, храна, неправилно хранене, нарушения в храносмилателната система, нередовен прием на чиста вода, обездвижване,  неправилно дишане и движение, продължителен престой в затворено пространство и замърсен въздух, негативни емоции и състояния, стрес и други.
Черния дроб се грижи за повече от 400 функции в тялото, но тук ще представя 5 от тях, като основателна причина да се погрижите за него именно сега!
1. Черният дроб е филтър на тялото и е важен за имунната ни система.
Всяка минута той филтрира около 2 литра кръв, като може да неутрализира алергени, вируси, паразити, патогенни бактерии и токсични химикали! В него се намират 50% от белите кръвни клетки, които заедно с чернодробните клетки се справят с бактериите влизащи в черният дроб чрез кръвта. Освен това черният дроб използва ензими, за да трансформира токсините в субстанции, които лесно могат да се изхвърлят от урината или жлъчката.
2. Черния дроб е склад за витамини, минерали и аминокиселини.
Някои от тях са витамините A, D, E, K, B12,  важни за добрия имунитет, както и за правилната функция на редица органи и системи, като нервната система и др. Черният дроб съдържа минералите калций, магнезий, цинк, натрий и фосфор, жизненоважното желязо - необходимо за синтеза на хемоглобин /важен за здравето на организма/, както и мед, на който се дължат противовъзпалителните ни свойства. В черния дроб се съдържат също и  аминокиселини, които образуват антитела, и се борят срещу бактерии и вируси.
3. Черният дроб е отговорен за регулиране на температурата в тялото.
При намаляване на външната температура той стимулират метаболитните процеси на органите и телесните тъкани. Обратно, при повишаване на вътрешната или външната температура помага за правилното й разпределяне.
4. Черният дроб е важен за регулиране на метаболизма.
Той преработва хранителните елементи, като протеин, въглехидрати и мазнини в енергийно поддържащи елементи. Произвежда също ензими за правилното разграждане на елементите и доброто усвояване от тялото. При неправилна функция част от мазнините, протеини и други елементи не могат да се разградят напълно и се натрупват неправилно в тялото. Преяждането също е причина за затрудняване на метаболизма и претоварване на черния дроб.
5. Черният дроб е отговорен за емоционалното здраве.
Той пренася и синтезира хормони и други вещества, които играят важна роля за емоционално-здравословното ни равновесие. Според китайската народна медицина черния дроб е отговорен за чувствата на гняв и ярост, или крайните им състояния - депресия, тревога, отчуждаване и др. От гледна точна на психологията тези емоционални състояния са често срещани през дългите студени и мрачни дни. Постоянното недоволство, стресът, бързането, неправилният начин на живот, като бързото хранене, недостатъчното движение и други фактори от този характер могат да причинят сериозни проблеми на черния дроб, от което да се влоши емоционалното ни здраве.
От всичко дотук разбираме, че за да запазим доброто си здраве и самочувствие, трябва да се грижим за черния си дроб, както и да го пречистваме редовно.
Предлагам един лесен начин за това.
Правете следната рецепта за един месец сутрин на гладно, след измиване:
Смесете сока от половин лимон с 1 чаша топла вода (200 мл), в която сте разтворили 1/2 или 1 супена лъжица мед. Изпийте 1 супена лъжица зехтин (студено пресован) и сместа. Изплакнете устата с вода или вода за уста и изяжте 2-3 резенчета ябълка. 10 минути по-късно може да изядете цяла ябълка, или друг плод, а закуска може да приемете след още 30 минути.
Наред с приложението на тази рецепта е хубаво да обърнете внимание на навиците си и на начина си на живот. Това са физически и дихателни упражнения, масажи и самомасажи, полезни храни, вода, цветове и други. Тези и други начини за пълноценна грижа на черния дроб и цялата храносмилателна система съм включила в програмата ми „ТЯЛО“. Информация за нея ще видите от сайта ми, или на посочения телефон. Бъдете и останете здрави през зимата и след това!