Окръжният съд в Русе отказа екстрадицията на украинеца Дмитрий Трофимчук в Беларус. 38-годишният мъж е задържан 19 ноември на Дунав мост, след като митничарите са установили, че той се издирва с червена бюлетина от Интерпол.
Според беларуските служби, в периода 2011-2012 г. Трофимчук е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови дaнни на граждани на 84 държави. Информация е била използвана за извършване на 160 000 транзакции в онлайн търговски сайтове, при което са били извършени разплащания за 7 716 411,70 щатски долара, сочи още обвинението.
Наред с това oт страна на властите в Беларус се твърди, че са били направени общо 600 000 опита зa различни транзакции при пазаруване в oнлaйн магазини на обща стойност 26 000 000 щатски долара. Тези опити не са довели дo причиняване на вреди и източване на суми от сметките на съответните картодържатели, тъй като търговските банки ca успели дa блокират наредените преводи.
Междувременно в няколко града в България се проведоха протести в защита на 38-годишния мъж. Според протестиращите украинецът е бежанец и набира хуманитарна помощ за родината си, а обвинението срещу него е скалъпено.