Черногорският парламент обяви днес, че лидерът на движението "Демос" Миодраг Лекич ще получи мандат за съставяне на новото правителство на Черна гора, пише вестник "Виести" от Подгорица.
Председателят на парламента Даниела Джурович обяви на заседание на Скупщината, че тъй като президентът не е предложил кандидат за премиер, са изпълнени условията от член 7 от измененията на закона за президента и обяви, че Миодраг Лекич е мандатоносител за състава на новото правителство. Той е получил одобрение с подписите на 41 депутати.
Лекич благодари за оказаното доверие, което по думите му е изразено чрез няколко акта на парламентарното мнозинство.
"Това не е моя лична битка и път, а са общи. Ще успеем, ако продължим да бъдем заедно", каза Лекич.
Той добави, че президентът е имал възможност да предложи мандатоносител, което би направило Черна гора по-сериозна като държава.
"Скупщината има право да съставя правителства. Този закон помогна да се осъзнае това още повече и ние стоим на позицията, че Джуканович наруши конституцията и това беше защита на конституцията", каза Лекич.
Той оцени, че страната изглежда сякаш е под обсада, няма правителство, няма Конституционен съд, не може да се постигне предаване на властта в Подгорица.
Лекич призова колегите си да бъдат на висотата на задачата и да намерят баланс между законните партийни интереси и общата цел.