Над 70 картини - от пробладаващите русенски сюжети до шаржове на световни звезди, са включени в традиционната Тайна изложба на един от най-популярните русенски художник Огнян Балканджиев в ателието му на бул. „Липник“ 14. Представени са както 12 картини, даващи напълно нови ракурси на някои от най-емблематичните места в Русе, така и 7 рисунки, които са част от традиционния календар на Балканджиев за 2023-та, издаден с финансова помощ от Национален фонд „Култура“.  
„Това е истинско артистично предизвикателство, да откриваш всяка година нови и нови ракурси върху темата „Русе“. Огнян владее магията на колорита, динамиката на пейзажа, изяществото на енигматичната поетика. За майсторството на неговите шаржове вече се носят легенди, и то не само в Русе, и не само в България. Той има дарбата да превръща нетрайното във вечно“, каза журналистът Нели Пигулева, която откри изложбата. 
„Възможно най-нетрайното нещо на света, каквото е датата в календара, а и самият календар, е претворено в нещо вечно, защото той го превръща в изкуство. Освен това от едно абсолютно нетрадиционно място, което не е в центъра на града и където трябва специално да отидеш, не да се отбиеш минавайки, Балканджиев създава пресечна точка за страшно много хора на изкуството, на духа и истината. Тези две вълшебства правят от него това, което той е - приятел на много хора, защото е талантлив, провокативен, а освен това е честен и добър човек“, каза още Нели Пигулева.
Изложбата бе съпътствана от стойностна програма - сама по себе си също културно събитие - с участието на дуото Мария Атанасова и Юлиан Данчев, Радина Костадинова от „Линди Хоп“, и русенската поп-рок група „Сода Акустик“.
А един от гостите - областният управител Анатоли Станев - връчи на Огнян Балканджиев специална грамота за съществен принос към развитието на изобразителното изкуство в Русе и региона, както и за активната му гражданска позиция.                    У