Въпреки бързото увеличаване на риска от глад в Сомалия все още има време да се спре вълната, като се обърне внимание на непосредствените нужди на селските общности, които са сред най-застрашените. Това заяви днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) в контекста от неотдавна публикуваните резултати от проучването за продоволствената сигурност. Въпреки това, освен ако не бъде постигнато мащабно увеличение на инвестициите в устойчивост и подкрепа за препитанието, ние никога няма да променим този продължаващ модел на крайности, допълни ФАО.
Сомалия е на ръба на глада през последните месеци поради историческата суша, предизвикана от пет последователни провалени дъждовни сезона, рязко покачване на цените на храните и засилване на конфликта в страната.
Анализът на острата продоволствена несигурност във фазата на интегрираната продоволствена сигурност (IPC) специално отбелязва повишени нива на смъртност в някои от най-засегнатите райони. Според най-новата актуализация на прогнозата, между януари и март 2023 г. се очаква 1,9 милиона души да бъдат в условия на Фаза 4 на IPC (извънредни ситуации), увеличавайки се до 2,7 милиона души между април и юни. До 727 000 души може да се сблъскат с катастрофална продоволствена несигурност до юни 2023 г., което означава глад и смърт.
"Ситуацията в Сомалия остава тежка. Настоящите нива на хуманитарна помощ помагат за предотвратяване на екстремни последици, но те не са достатъчни, за да спрат заплахата от глад след няколко месеца наведнъж", каза Етиен Петершмит, представител на ФАО в Сомалия.
"Трябва да се предприемат реални действия, не само за да се помогне на общностите да посрещнат непосредствените си нужди, но и за да могат да адаптират поминъка си и да изградят устойчивост в лицето на климатични кризи и икономически сътресения, подготвяйки ги за всичко, което бъдещето може да им донесе", добави той. 
Според Петершмит ще са необходими устойчиви нива на подкрепа до средата-края на 2023 г., "ако искаме да предотвратим, а не просто да отложим глада".
Селските общности са най-застрашени
Продължителните и безпрецедентни условия на суша са оставили пастирските, агропастирските и земеделските общности неспособни да се справят. Селските земеделски и скотовъдни общности, както и разселените общности, които преобладаващо са от селските райони, са сред най-застрашените от глад. Тяхното оцеляване зависи от оцеляването на техните стада и способността им да отглеждат култури, които са били силно засегнати от продължителната суша. Храненето на децата им е неразривно свързано със здравето и продуктивността на техните животни. Тъй като не могат да произвеждат мляко, тези животни умират с шокираща скорост през последната година.
ФАО подчертава, че е от решаващо значение да бъде спасен добитъкът и той да се поддържа нахранен и здрав, тъй като той е единственият източник на храна и доход за много селски общности. Предварителните констатации от предстоящо проучване в Африканския рог показват, че поддържането на храна за добитък намалява риска от остро недохранване с до 11 процента и от забавяне на растежа на децата с до 8 процента в скотовъдните общности. Предоставянето на тази помощ е сравнително евтино, средно около 0,40 долара на коза в сравнение с 40 долара за замяна на козата.
ФАО заяви, че ще продължи да предоставя гранули и ваксини за животните и да възстановява водни дупки, наред с парична помощ, за да помогне на хората да посрещнат основните си нужди.
Подкрепата за препитание е силно недофинансирана
Според ФАО помощта за препитание в селските райони спасява животи, като помага на хората да останат в домовете си, когато е безопасно за тях, и проправя пътя за бъдещо възстановяване. Понастоящем липсата на широкомащабно финансиране за подпомагане на поминъка, устойчиво на климата производство на храни и приоритети за развитие поставят големи предизвикателства. Това оставя поминъка и производствените сектори, от които хората зависят, слаби и уязвими на климатични и икономически сътресения. 
Отговорът на ФАО на кризата
От май до декември 2022 г., съгласно Плана за разширяване на превенцията на глада, ФАО достигна повече от 700 000 лица в 35 области с пари, повече от 40 000 лица със селскостопански вложения като семена, храна за животни и торове, третира 11 милиона животни, за да подпомогне за оцеляването им, и транспортира 27 милиона литра вода до отдалечени райони.
Над 24 милиона долара в брой, заедно с помощта за препитание, са предоставени на селските общности, които са най-изложени на глад.
Освен това ФАО планира да достигне до повече от милион души през следващите месеци.
Въпреки че се очаква призивът на ФАО да бъде финансиран на 70 процента в рамките на годината, все още са спешно необходими допълнителни средства за осигуряване на животоспасяваща подкрепа чрез парични преводи в труднодостъпни и недостъпни селски райони, както и за осигуряване на основната реколта през сезона и да гарантира, че тези, които могат да засаждат, получават информация навреме.